Pénzügy

Csődeljárás alatt a Synergon

bkk-futar(210x140)(1).jpg (megálló, utastájékoztató, bkk, bkv)
bkk-futar(210x140)(1).jpg (megálló, utastájékoztató, bkk, bkv)

Csődeljárási kérelmet adott be a Fővárosi Törvényszékre a Synergon Informatika kizárólagos tulajdonában álló Synergon Integrator Rendszerszolgáltató, tette közzé a BÉT honlapján kedden az anyacég.

A Synergon közleménye szerint a társaság likviditási problémái alapvetően a Futár-projekt kivitelezéséből erednek.

A felmerült műszaki problémák megoldásának és a kényszerű alvállalkozó-váltásoknak a többletköltségei, valamint a rendkívüli mértékű kötbérek jelentős többletterhet róttak a társaságra, olyan likviditási problémát okozva, hogy annak megoldásához jelentős reorganizáció és a hitelezőkkel történő csődegyezség szükséges a társaság további működésének biztosítása érdekében.

A projekthez korábban a csoport többi vállalata is jelentős pénzügyi erőforrásokat biztosított. A társaság számára likviditási problémát okozott az is, hogy az OKF elállt az OKF Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága bevetési rendszerével kapcsolatos vállalkozási szerződéstől, és az idén zárult perben a társaságot jogerősen 180 millió forint megfizetésére kötelezték.

Az elállás oka a társaság cseh alvállalkozójának hibás teljesítése volt. A társaság pert indított az alvállalkozóval szemben 200 millió forint megfizetésére, de amíg ez nem zárul le jogerősen és a követelés nem végrehajtható, a társaság az OKF-nek nem tud fizetni.

Közleményükben azt írják, hogy az anyavállalat napi működésére a leányvállalat által kezdeményezett csődeljárásnak nincs közvetlen hatása. A társaság a csődeljárás alakulásától függően vizsgálja a leányvállalat, mint befektetés értékét, és ha a befektetés leértékelésére kerül sor, az az anyavállalat számára is veszteséget okoz és saját tőkéjét is csökkentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik