Pénzügy

Bár mostanában újra drágulnak, mégis megfizethetőbbek a lakások

Az árak a 2005-ös szintet közelítik, miközben az ország legtöbb megyéjében könnyebbé vált a lakásvásárlás, mint az ezredfordulón. Például Tolnában, Zalában, Baranyában. Mutatjuk!

Lakásvásárlás

Az FHB Lakásárindex szerint a tavalyi átlaghoz képest a lakások reálértelemben több mint 9 százalékkal drágultak. Az áremelkedés 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva 3,7 százalék volt nominális értelemben. Ez annyit jelent, hogy a lakásárak már közelítik a 2005 elején, illetve 2010 végén, 2011 elején tapasztalt szintet.

A kutatás szerint a lakások az utóbbi 15 évben megfizethetőbbek lettek. Egyedül Heves megyében romlottak a lakásvásárlás feltételei, ahol a lakásárak a 2000-es évhez viszonyítva nagyobb mértékben nőttek, mint a havi jövedelmek. A másik, az általános tendenciától eltérő megye Hajdú-Bihar lett, ahol a feltételek szinte változatlanok maradtak, szemben az ország legtöbb megyéjében mérhető javulással. Könnyebbé vált a lakásvásárlás többek között Tolna, Zala és Baranya megyében is.

A Költözzbe.hu-n Tolnában ma a második legalacsonyabb az eladásra kínált lakások négyzetmétere (104 ezer forint) és az olcsók közé tartozik Zala (155 ezer forint/négyzetméter) valamint Baranya megye is (145 ezer forint/négyzetméter). Az oldal statisztikája szerint Tolnában mindössze 363 lakást vagy házat kínálnak éppen eladásra a Házár Tárházban, Zalában 1231-et, Baranya megyében pedig 1722-t. A legújabbak közül választottunk egy-egy izgalmas ajánlatot.

Szekszárdi panel

Az eladó szerint a háromszobás, 60 négyzetméteres lakás teljesen felújított, és a ház külső szigetelést is kapott 4 éve. Érdemes megnézni a képeket, mert azok alapján szerintünk jól látszik az igényes kialakítás. Főleg ha ezt nézzük, hogy panelről van szó.

09.07.szekszárd

10,5 millió forintot kérnek érte, amivel 31 százalékkal nagyobb az árelvárás, mint a többi háromszobás szekszárdi tulajé. Azonban ne felejtsük el, a lakás sem átlagos.

Zalaegerszegi családi ház

Szintén teljesen felújított (2011-ben) ez a nagycsaládra tervezett, 170 négyzetméteres, 6 szobás ingatlan, amihez tartozik egy 1257 négyzetméteres telek is. Nagykonyhás, étkezős, kétszintes, cirkofűtéses. A képeket itt is érdemes megnézni – mi például teljesen beleszerettünk a konyhájába, de a többi helyiség is otthonos, tágas, szépen kialakított.

09.07. zalaeg

27 millió forintot szeretne kapni érte az eladó, amivel nem a legolcsóbb, de nem is ő kéri a legtöbbet. Hatszobásból egyébként még 20 van eladó a Költözzbe.hu-n a megyeszékhelyen.

Pécsi családi ház

Háromszintes, kétgenerációs 160 négyzetméteres, ötszobás ez a ház, amihez 465 négyzetméteres telek van. eladó. Érdekessége a 3 fürdőszoba és konyha (szintenként egy), ami igencsak jól jöhet egy nagycsaládnál (vagy kétgenerációs családnál) pl. a reggeli sorban állás helyett. Kvázi minden szint önálló élettér.

Az udvaron van egy különálló épület is, amely önálló életvitelre alkalmas 40 m2-es, vállalkozói tevékenységhez vagy albérleti hasznosításra ajánlják.

Mindkét épületben gázkazán szolgáltatja a fűtést. A főépületben alternatív lehetőségként hagyományos fűtésű kazán is üzemel, amivel minimalizálható az ingatlan rezsiköltsége az eladó szerint.

Különleges még az is, hogy a földszinten egy 7 m2-es teraszból télikertet varázsoltak, amihez üvegfal biztosítja a közvetlen kertkapcsolatot, a padlófűtés pedig télen is kellemes, hangulatos pihenőhellyé varázsolja a teret – jellemzi a tulaj. Sajnos erről pont nem találtunk fotót, de a többi igazán meghozta az érdeklődésünk.

09.07. pécs

Ár-érték arányát tekintve kitűnő vételnek tartja az eladó az ingatlant. 23,99 millió forintot kér érte, ami 7 százalékkal alatta van az 5 vagy több szobás pécsi családi házak többi tulajdonosának elképzelésétől. Ilyen szobaszámú ajánlatból egyébként még 209 darab található a Házár Tárházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik