Pénzügy

Oroszország nem enged Ukrajnának, mert égető szüksége van pénzre

Oroszország azt követeli Ukrajnától, hogy időben, az év végéig fizesse vissza hárommilliárd dolláros adósságát – tudósít az MTI.

Az orosz pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszországnak égető szüksége van pénzre, mert korlátozott az orosz cégek hozzáférése a nemzetközi pénzpiacokhoz, és egyébként is, Kijev az orosz államtól és nem orosz magáncégektől kapta ezt az összeget. Anton Sziluanov ezzel arra célzott, hogy augusztus közepén külföldi magánhitelezők elengedték az ukrán tartozás húsz százalékát és 2019-ig felfüggesztették a törlesztést, noha a kamatot emelték.

Ukrajna még 2013 decemberében kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, ennek keretében az oroszok hárommilliárd dollár értékben vettek ukrán eurókötvényt, kétéves lejárattal, öt százalékos évenként fizetendő kamattal. Újabb kötvényeket már nem vettek azután, hogy Kijevben komolyabbá váltak a kormányellenes tüntetések, melyek végül kikényszerítették az ukrán vezetők távozását.

A féléves kamatfizetést eddig Ukrajna mindig időben teljesítette, de decemberben a tőketartozást is vissza kell fizetnie.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik