Pénzügy

Jön a nemzeti tőzsde: Matolcsy MNB-je nagyobb befolyást akar

matolcsy györgy (Array)
matolcsy györgy (Array)

A jegybank alelnöke lényegében megerősítette a Portfolio.hu piaci forrásokból származó azon értesülését, hogy az MNB befolyása növelése érdekében nagyobb tulajdonrészt szeretne a magyar tőzsdén. Többségit.
A lap értékelése szerint a lépés éles fordulat lenne azok után, hogy az elmúlt években a kormány gyakorlatilag hátat fordított a budapesti tőzsdének (június közepén még olyan hír is volt, hogy akár be kell zárni ). Azonban úgy tűnik, ez a politika már a múlté.
A portál úgy értesült ugyanis hogy az MNB megvenné az osztrák nagyrészvényesek tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében, így újra magyar többségi tulajdonba kerülne a budapesti tőzsde. Hogy mikor, az még kérdéses.
A lap érdeklődésére az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc megerősítette, valóban folynak beszélgetések köztük és az osztrákok között. A CEESEG-nek jelenleg 50,5 százalékos tulajdonrésze van, az MNB-nek 6,9 százalékos. Határozott vételi szándékot azonban nem említett. Viszont szavaiból az derült ki, hogy az MNB akár tulajdoni részesedésének növelésével is, de erősítené befolyását a magyar tőkepiacon. Mert a jegybank célja most az, hogy életet leheljen a magyar tőzsdébe, amely az elmúlt években legyengült állapotban működött.
A Portfolio.hu szerint a megállapodás nem lesz könnyű, mert az eltérő motivációk miatt nagy lehet a különbség abban, milyen vételárat tarthat megfelelőnek a két fél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik