Pénzügy

Iskolakezdés: sokaknak csak kihívás, másoknak megoldhatatlan probléma

iskolakezdési támogatás (Array)
iskolakezdési támogatás (Array)

A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek.

Az iskolakezdéshez szükséges kellékek beszerzése számos család számára jelent komoly kihívást. A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek – ezt erősítette meg Kutatópont nemrégiben készült reprezentatív felmérése.

A többség máshonnan csípi le a rávalót

Az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére készült kutatást ismertető Székely Levente, kutatási igazgató elmondta, hogy az iskolás gyermeket nevelő válaszadók mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdéssel járó kiadások jelentős, nehezen megoldható kiadást jelentenek a család számára, és további 8 százalék nevezte vállalhatatlannak a beiskolázással járó kiadásokat.

Míg a válaszadók 30 százaléka gond nélkül, önerőből fedezi a kiadásokat, addig 60 százalékuk más, jellemzően élelmiszervásárlásra fordítandó költségek csökkentésével oldja meg a beiskolázást. 8százalék baráti, családi kölcsönöket, további 1százalék hitelt vesz fel, hogy a legfontosabb tanévkezdéshez szükséges eszközök rendelkezésre álljanak az első becsengetésre.

Bárki segíthet

A nehézségek enyhítésére “Iskolakezdés együtt!” címmel hirdet országos adománygyűjtést a segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. Gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretnék támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen – ennek teljesülésében a tanévkezdésig hátralévő rövid idő ellenére is bíznak a szervezők.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt remélik, hogy idén is sokan állnak majd az immár negyedszer meghirdetett kezdeményezés mellé, és a sok kicsi sokra megy elve alapján mind az ezer diáknak sikerül kézzel fogható segítséget nyújtani az iskolakezdésben. Az összefogáshoz idén is bárhonnan csatlakozni lehet a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni. Ezenfelül többek között a honlapjuk adományozási felületén is lehet támogatni a kezdeményezést. 

Felzárkózás vagy leszakadás?

A segélyszervezet látókörében sok olyan család van, amelyek számára az iskolakezdés a kiadások miatt a felzárkózás helyett a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza. Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál – mondta el Rácsok Balázs szociális és fejlesztési igazgató.

Az Ökumenikus Segélyszervezet akciója idén is olyan családoknak segít, amelyek számára a biztos lakhatás és az alapvető élelmiszerek beszerzése is mindennapi küzdelem. Ezen családok számára a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat. Az ezer gyermek, aki az Ökumenikusok Iskolakezdés együtt! akciója keretében kap segítséget, a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lett kiválasztva, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson.

A segélyszervezet fontosnak tartja, hogy ne csak a tankönyvek, íróeszközök beszerzésében segítsenek lehetőség szerint, hanem ahol szükséges van rá, tornaruha, ünneplő, aa bérletet, vagy az alapvető ruházat megvásárlásában is segíteni tudjanak.

A program keretében a hazai rászorulók mellett többszáz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek felzárkózási programjaiban résztvevő, mintegy 300 diákot támogatja egész évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik