Pénzügy

Ez lesz a világ legnagyobb szélerőműve Németországban

német szélerőmű (Array)
német szélerőmű (Array)

A nyílt tengeri platformra telepített konverterállomás több mint 1 millió német háztartást képes ellátni tiszta szélenergiával.

A világ legnagyobb szélerőműve, pontosabban áramátalakító állomása, Németországban épül. A DolWin2 nevű nyílt tengeri platform a tengeri szélerőművek által megtermelt váltakozó áramot (AC) alakítja át nagyfeszültségű egyenárammá (HVDC). Így biztosítva az energia hatékony és megbízható továbbítását a szárazföldi hálózathoz.

A platform segítségével 1 millió német háztartás energiaellátást tudják biztosítani tiszta szélenergiával – írta a Villanyszerelők Lapja.

A DolWin2 illeszkedik Németország “Energiewende” elnevezésű energiaátállást célzó programjába, amely keretében a tervek szerint 2020-ra 6,5 gigawatt (GW), míg 2030-ra 15 GW energiát állítanak elő nyílt tengeri szélerőművekkel.

 

Kavicsokkal töltik fel

A teljes konverterállomás az alépítménnyel együtt több mint 23 ezer tonna. Körülbelül 100 méter hosszú, 70 méter széles és 100 m magas. A platform Dubaiban épült, innen szállították át tavaly Norvégiába, az aibeli hajógyárba. Itt berendezésekkel szerelték fel, majd egy hete, rövid négynapos vontatást követően, megérkezett végcéljához, a DolWin klaszterbe, amely 45 kilométerre van a német partvonaltól.

A DolWin beta innovatív öntelepítő, gravitációs (GBS) elvet alkalmaz. Hat üreges oszlopát vízzel töltik fel, aminek a helyére a következő hetekben kavics kerül. A folyamat során a konverterállomása tengerfenékhez nyomódik, és a kaviccsal töltött oszlopok tartósan rögzítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik