Pénzügy

Ismét változik a rokkantsági rendszer

rokkant(960x640)(1).jpg (Array)
rokkant(960x640)(1).jpg (Array)

Augusztus 1-jétől már nem minden rokkantsági ellátásban részesülőnek kell részt vennie a korábban kötelezően előírt orvosi felülvizsgálaton.

A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj intézményének 2012. január 1-jétől történt eltörlését követően az egészségkárosodott személyek részére, attól függően, hogy egészségi állapotuk milyen mértékű, rehabilitációs ellátást, illetve rokkantsági ellátást állapíthatnak meg.

Az ellátórendszer módosításának időpontjában rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátásban részesülő személyek ellátása, az egészségi állapotuk, valamint a betöltött életkoruktól függően, továbbfolyósításra került, azonban ezen ellátás már nem nyugdíjként, hanem úgynevezett megváltozott munkaképességű személyek ellátásaként – rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásként – folyósítják.

Az ellátás elnevezésében, minősítésében történő módosítás nem érintette a folyósított ellátások összegét, hiszen azokat a korábbival azonos összegben folyósítják, továbbá nem érintette az úgynevezett soros (a megállapítás során esetlegesen előírt) orvosi felülvizsgálaton történő kötelező részvételt.

Ugyanakkor azon személyek esetében, akiknek a korábbi rokkantsági nyugellátása, rendszeres szociális járadéka 2012. január 1-jétől kezdődően rehabilitációs ellátásként került továbbfolyósításra, a vonatkozó jogszabály – megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) – meghatározta, hogy kérniük kell a komplex orvosi felülvizsgálatukat, ellenkező esetben az ellátás 2012. május 1-jétől megszűnt.

Ezen ellátottak esetében a kötelező komplex felülvizsgálat sorrendjének kialakításakor az érintett személy életkorát, az egészségkárosodásának mértékét, valamint azon tényt vették/veszik figyelembe, hogy végez-e keresőtevékenységet vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik