Pénzügy

Magáncsőd: a gyerekjátékot és a kiskutyát nem vihetik

Megjelent a kormányrendelet arról, hogy mit nem lehet bevonni az adósságrendezésbe.

Megjelent a kormány rendelete arról, hogy a jövőbeli magáncsőd-eljárásoknál milyen ingóságokat és pénzösszegeket nem lehet elvenni az adóstól – írja a HVG. Az adósságrendezésbe nem lehet bevonni olyan mindennapi használati tárgyakat, mint a mosógép, a hűtőszekrény, a kerti gép, vagy a tankönyv, gyerekjáték, alapvető élelmiszer, haszonállat vagy díszállat. A fűtőberendezést, szilárd tüzelőanyagot, gyógyszert sem lehet elvinni.

Nem kerülhetnek az adósságrendezésbe a szociális ellátások, családtámogatások, mozgáskorlátozottak, árvák, vakok ellátásai, valamint azok az ajándékok, adományok, pénzbeli támogatások, melyek összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj másfélszeresét.

Az adósoknak az eljárásba be nem vont ingóságokra és pénzösszegekre vonatkozó iratokat és számlakivonatokat kérésre be kell mutatniuk.

Az adós és az adóstárs ugyanakkor bármikor dönthet úgy az eljárás során, hogy mégis bevonja a felsorolt vagyonelemeket is a magáncsőd-eljárásba, akár részben vagy egészben is.

A magáncsődről szóló törvény lépcsőzetesen lép majd életbe, szeptembertől azok kérhetnek csődvédelmet, akiknek otthonuk van veszélyben, 2016 őszétől pedig minden eladósodott magánszemély, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek. Magáncsődvédelmet az kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de nem elég az adóssága törlesztésére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik