Pénzügy

Kínos baki után csendes hátraarc a Pennynél

penztargep(210x140).jpg (Array)
penztargep(210x140).jpg (Array)

Az áruházlánc hazai üzleteiben nem működik már a nagy vihart kavart pénztári készpénz-kifizetési szolgáltatás.

Az akciós újságokban már nem hirdetik, a pénztáraknál pedig felfüggesztésre hivatkozva nem teljesítik az ingyen készpénzfelvételre vonatkozó kéréseket a Pennykben– írta a vg.hu. Pedig az áruházlánc nem régen, július közepén vezette be üzleteiben a lehetőséget: háromezer forint feletti vásárlás és kártyás fizetés esetén legfeljebb 20 ezer forint ingyenes készpénzfelvételt kínált a vevőknek.

Csakhogy a hogyannal gond volt. Ugyanis a lehető legegyszerűbb megoldást választották: a bankkártyás fizetésnél a pénztáros túlfizetést ütött be a gépbe (háromezer forintos számla és húszezer forintos készpénzfelvétel esetén 23 ezer forintot), majd a fennmaradó összeget visszajáróként kifizette kápéban.

Ez azonban nem csak a hitelkártyaszabályok kijátszására teremtett lehetőséget, hanem kvázi adócsalási ügybe is keverte a bankokat. Ennek oka, hogy a tranzakciós illeték megfizetésénél nem mindegy, hogy kártyás vásárlásról, vagy készpénzfelvételről van-e szó. Előbbinél ugyanis 0,2 százalékos, utóbbinál pedig 0,6 százalékos az illeték. Viszont ha a készpénzfelvétel kártyás vásárlásként jelenik meg, és a bank erről nem is tud, akkor nem a megfelelő mértékű adót fizeti be.

A bankok egyébként a lap szerint alapvetően támogatnák a szolgáltatás elterjesztését, ha azt sikerül egyeztetett módon, minden jogszabályt betartva megvalósítani. Részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik