Pénzügy

Zároltak egy csomó hamis olasz bort

szolo(210x140).jpg (Array)
szolo(210x140).jpg (Array)

Olaszországban zárolták az egyik legnagyobb olasz borászat, a Cantine Brusa - több hazai importőr beszállítója - készleteit, és a jövedéki törvény megsértése miatt eljárást indítottak a cég ellen.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július végén bejelentette: 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bort zároltatott, és az le is került az üzletek polcairól. Az ügyet az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják, a további intézkedésig az érintett három olasz exportőr bora nem kerülhet forgalomba – tette hozzá.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke kedden elmondta: információi szerint három olasz exportőr érintett az ügyben. Az első borászat 350 ezer hektoliter bora, a második cég 170 ezer, illetve a harmadik 150 ezer hektoliternyi borát készíthették a hamis olasz bor felhasználásával.

Magyarországra a teljes olasz borimport idén 100 ezer hektoliter volt az első félévben. A HNT-nek arról nincs pontos információja, hogy a Magyarországra behozott mennyiségből mennyi származhat az említett cégektől.

Az ügy előzménye, hogy Olaszországban súlyos jövedéki visszaélésekre derült fény. Az egyik legnagyobb olasz borászat, a Cantine Brusa – több hazai importőr beszállítója – készleteit az olasz hatóságok zárolták, és jövedéki törvény megsértése miatt eljárást indítottak a cég ellen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik