Pénzügy

Jól fogy a babakötvény az államkincstár szerint

babakotveny(210x140).jpg (Array)
babakotveny(210x140).jpg (Array)

Idén eddig 17 milliárd forintnyit vásároltak a megtakarítók a babakötvényekből.

Jelentős összegű babakötvényt vásároltak a megtakarítók a kincstártól, idén eddig 17 milliárd forintnyit. Emellett 800 milliárd forint lakossági állampapír és egymilliárdnyi eurókötvény van a magánbefektetők birtokában – mondta Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese hétfőn délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Babakötvény

A 18 év alatti gyermekre lehet megkötni. Ezt az állampapírt Start értékpapírszámlára lehet vásárolni, amelynek megnyitásához egyszer mindenképpen fel kell keresni a kincstár valamelyik ügyfélfogadási irodáját. A 2005. december 31. után született gyerekek – életkezdési támogatásként – egyszeri 42 500 forint jóváírásban részesülnek. A számlán elhelyezett összeg az infláció felett 3 százalékkal kamatozik a gyermek 18 éves koráig – ismertette az elnökhelyettes.

A befizetések nagyságára nincs előírás, de célszerű havi 5 ezer forintot megtakarítani a számlán, mivel akkor jár a megtakarítás 10 százalékának maximuma, azaz évi 6 ezer forint támogatás. Ekkora megtakarítással számolva a 18 éves futamidő végén 2 millió forint gyűlik össze a számlán, amely már jelentős összeg az életkezdéshez – tette hozzá Balatoni Ildikó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik