Pénzügy

Kövér szerint jó ötlet volt a nagygazdaságokat támogatni

Kover-Laszlo(210x140).jpg (Array)
Kover-Laszlo(210x140).jpg (Array)

A fideszes politikus szerint nem ördögtől való logika a legnagyobb agárgazdálkodókat kitömni uniós pénzzel.

Kövér László fideszes politikus egy mezőgazdasági szakvásáron azt mondta, hogy a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyértelműen a technológiai fejlesztésekben, a létszámcsökkentésben érdekelt nagygazdaságoknak kedvezett. 

“Nem ördögtől való logika az, amely a legnagyobbak erősödését igyekezett elősegíteni, Magyarországnak ugyanis az egész világ mezőgazdasági nagyüzemeivel, ezek kínálatával, olcsó állati és növényi termékeivel kell versenyre kelnie és családi gazdaságaink, kistermelőink erre önmagukban aligha képesek” – mondta az Országgyűlés elnöke az MTI tudósításában.

Hozzátette, a helyes arányok mérlegelésekor azonban ennél sokkal több szempontot, hatást kell figyelembe venni, például azt, hogy a munkanélküliségnek milyen államháztartási, közérzeti, közbiztonsági hatásai, következményei lehetnek

Ezen időszakban a legtöbb forráshoz jutott legnagyobb gazdálkodói kör 1 százaléka a támogatások valamivel több, mint 50 százalékát szerezte meg.

Mi fog történni 2014-től?

A következő uniós ciklusról (2014-2020) szólva elmondta: a vidékfejlesztési részt várhatóan augusztusban hagyja jóvá az Európai Unió illetékes bizottsága. A megvalósítására 2020-ig 1300 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. Kövér azt is mondta, hogy 2014-ben 320 milliárd forintot fordítottak agrárberuházásokra.

A program kiemelt céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, a munkaigényes ágazatok fejlesztése, kiemelten a kis és közepes, főként családi gazdaságok esetében. Az 1200 hektár feletti birtokok területalapú támogatásának 70 százaléka megszűnt, ez az összeg a vidékfejlesztési források keretén belül használható fel.

Az agrár környezetgazdálkodás esetében a szántókra vonatkozóan ahogy nő a mezőgazdasági üzemek területe, úgy csökken fokozatosan a rájuk kifizetendő támogatás. Nem változik viszont, tehát üzemmérettől függetlenül továbbra is 100 százalékos lesz a támogatás a gyep, az ültetvény, a nádas, továbbá az ökológiai gazdálkodás esetében.

A beruházásokra szánt támogatás 80 százaléka kizárólag a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lesz elérhető úgy, hogy a források több mint 40 százaléka munkahelyteremtő beruházásokra használható fel. A fejlesztésekhez lehetőség lesz előleg felvételre is, így a kisebb gazdaságok is sikeresen pályázhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik