Pénzügy

Ömlenek a milliárdok az európai ingatlanpiacra

ingatlan (Array)
ingatlan (Array)

Magyarország 300 millió eurót vonzott az első félévben, a második félévben duplázhatunk.

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac forgalma közel 56 milliárd euróra nőtt 2015 második negyedében, ami 15 százalékkal nagyobb a tavalyi adatokhoz képest – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb felméréséből.

Habár a befektetők aktivitása némileg csökkent az első negyedévhez képest, még így is 2007 óta a legjobb második negyedévet tudhatja maga mögött a szektor. A közép- és kelet-európai régióba irányuló befektetések volumene csökkent, főleg az elérhető ingatlanok hiánya és Varsóban, régió leginkább likvid piacán tartó bérletidíj-csökkenés miatt.

Spanyolország, Portugália, Finnország és Norvégia ingatlanpiacain a befektetési forgalom kivételes arányú emelkedése volt tapasztalható, mindegyik piac több mint dupla akkora forgalmat bonyolított 2014 második negyedévéhez képest. Németország is erős negyedévet zárt, 12 milliárd eurós forgalommal, ez 62 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

Közép- és Kelet-Európa: kevés a minőségi eladó ingatlan

A régióban a kiskereskedelmi ingatlanok, főleg az első osztályúak iránt nagyon jelentős a kereslet. Leginkább a közép-európai nagyvárosokban lévő nagy alapterületű bevásárlóközpontokat vennének a befektetők, de ezeket gyakran nehéz megszerezni. A cseh ingatlanpiac történetének eddigi legnagyobb üzlete, a Palladium eladása jelentős lökést adott a piacnak. A kiskereskedelmi ingatlanok mellett a befektetők jelentős érdeklődést mutatnak az ipari ingatlanok és a szállodák iránt is, ami – párosulva a pozitív gazdasági mutatókkal – erős második félévet vetít elénk

Magyarország: általános óvatosság a görög helyzet miatt

A magyar ingatlanbefektetési piac az első félévben közel 300 millió eurós forgalmat bonyolított, ebből 250 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő ingatlanok. Ez a szám elmaradt az előzetes várakozástól, mert néhány tranzakció zárása áthúzódott a harmadik negyedévbe.

A nyári lassulás mögött a szezonális okokon túl szerepet játszott a görög válság megoldása körüli bizonytalanság, ami több befektetőt általános óvatosságra késztetett. Az év második fele ugyanakkor sokkal erősebb lehet, csak a folyamatban lévő tranzakciók meg tudják duplázni a forgalmat. Az ősz elején azt is látni fogjuk, hogy milyen nagyobb tranzakciók zárhatnak még a decemberi befektetői hajrában, és hogy a tavalyi 470 milliós forgalmat mennyivel sikerül idén túlszárnyalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik