Pénzügy

Itt a nagy bejelentés, miként forintosítják az autós devizahiteleket

Tállai Orbán portréjával (Array)
Tállai Orbán portréjával (Array)

Tállai András NGM-államtitkár bejelentette az autós devizahitelek forintosításának részleteit. Túl sok minden nem derült ki.

Ma délután két órakor sajtótájékoztatót tartottak az NGM-ben, Tállai András államtitkár vezetésével, ahol bejelentették az autós devizahitelek forintosításának részleteit.

Az autóhitelek forintosítása önkéntes lesz, és ösztönzőt is tartalmazni fog az ügyfelek számára. Hogy ez kedvezményes forintosítási árfolyamot jelent-e, egyelőre nem árulta el Tállai András az NGM államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Nem született végleges megoldás a devizahiteles kérdéskörben, a még nem forintosított autóhitelek és a fedezetlen fogyasztási hitelek szerződésszáma ugyanis 200 ezer feletti, ami 300 milliárd forint körüli tartozást jelent. Harmicezer ügyfélnek ezek közül jelzálog hitelszerződése is van, ezért a probléma társadalmi szempontból érzékeny – mondta Tállai András a Portfolio tudósítása szerint.

A kormány “lényegében döntött” arról, hogy segít az érintett ügyfeleknek. Ezt önkéntes elven tudják csak elképzelni, így azok élhetnek a megoldásokkal, akik erre jelentkeznek. Ahhoz, hogy éljenek a lehetőséggel az ügyfelek, ösztönzők életbe léptetésére van szükség.

A jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan a kormány számít most is az MNB részvételére a devizatartalékok felhasználása kapcsán. Ami a részleteket illeti, a kormány még nem tárgyalta az NGM előterjesztését, de a közelgő kormányülések valamelyikén erre sor kerül.

Tállai András, NGM-államtitkár / MTI

A múlt héten Matolcsy György MNB-elnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette a tavaly ősz óta keringő terveket, hogy a kormány erre a lépésre készül.

Matolcsy azt mondta, hogy az MNB a forintosításhoz 1,2 milliárd eurós kereten belül devizát bocsátanak rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik