Pénzügy

Új adó jöhet a kereskedelmi cégeknek

Piac(210x140).jpg (Array)
Piac(210x140).jpg (Array)

A kormányzat új adó kivetésére is kényszerülhet, miután az EU vizsgálja a diszkriminatív különadót, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.

Nyitott kérdés, hogyan pótolja a kormány az élelmiszerlánc-felügyeleti díj beszedésének az Európai Bizottság általi felfüggesztéséből keletkező bevételkiesést – írja a vg.hu.

Az EB azért felfüggesztette fel az adó beszedését, mert vizsgálja annak diszkriminatív hatását. A díjat sávosan állapította meg a kormányzat, így a legnagyobb részt hét nemzetközi kereskedelmi lánc fizeti meg – ez az, amit vizsgál a bizottság.

A brüsszeli határozat miatt elvben 30 milliárd forint kiesés mutatkozhat a költségvetésben. Ezt pótolni kell úgy, hogy ne csak bizonyos cégek fizessék meg, hanem minden vállallat. 

A további kínos vizsgálódások elkerülésének érdekében a kormányzatnak olyan „másik” adót kellene kitalálni, amely egyértelműen arányos, és minden piaci szereplőt (az arányosság elve alapján) egyformán érint, vagyis a magyar hátterű láncok (pl. CBA) sem úszhatják meg a nemzetközieknél nagyságrendekkel alacsonyabb befizetéssel csak a cégstruktúrájuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik