Pénzügy

Nyugdíj – nincs kiút, van miért aggódnunk

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)

Hacsak nem nő sokszorosára a magyar munka hatékonysága, nem lesz más választás, mint a korhatár további emelése vagy az alapnyugdíj csökkentése.

Nyugdíj

A népesedési világnap apropóján a KSH és az Eurostat is sokkoló jövőképet rajzolt fel: az elöregedés pedig előrevetíti, hogy komoly gondok lehetnek a nyugdíjak finanszírozásával.

Ötven év múlva az idősek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak, ami kezelhetetlen helyzetet teremt.

Ez azt jelenti, hogy bár most még bőkezűnek tűnhet a magyar nyugdíjrendszer, már a 20-30 év múlva visszavonuló időskorúakat is egzisztenciális sokként érheti majd a csökkenő állami járadék – írta az mno.hu.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy muszáj lesz újra felemelni a nyugdíjkorhatárt a népesség számának csökkenése és a lakosság elöregedése miatt. Hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága – tette hozzá Spéder Zsolt.

Botos Katalin közgazdász szerint alapvetően három megoldás létezhet a problémára. Az egyik a befizetett járulékok növelése, ami szerinte nem járható út, mert így versenyképtelenné válnak a cégek. Szóba jöhet még a juttatások csökkentése is, ami az alapnyugdíj mérséklésével vagy a korhatár emelésével érhető el.

Az orvoslására rendhagyó megoldást javasol a lapban Németh György közgazdász. Szerinte a legalább négy gyereket nevelő családoknak lehetővé kellene tenni, hogy kilépjenek az állami nyugdíjrendszerből.

Hogy mi lenne ennek az értelme? Kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik