Pénzügy

A repülőjegy ára dönti el, hol nyaralunk

Repulon-alvas(210x140).jpg (Array)
Repulon-alvas(210x140).jpg (Array)

Oda utazunk, ahova olcsóbb a repülőjegy. És olyan géppel, amelyen ehetőleg nem kell poggyászfelárat fizetni. 

A magyarok jelentős része ott nyaral, ahová olcsón talál repülőjegyet, és igyekszik a kézipoggyászba is beleférni – derült ki az easyJet online felméréséből. Ez azt bizonyítja, hogy a fapados járatok bővülése is formálja az utazók szokásait. Azért viszont szívesen fizetnek még külön is az amúgy árérzékeny magyarok, hogy kedvenc helyükön, az ablak mellett ülhessenek a repülőgépen.

Így repülünk mi

A légitársaság több mint 3200 fő részvételével készített hazai online felmérése szerint a magyarok is rákaptak a repülés ízére: a válaszadók 54 százaléka évente legalább 1-2 alkalommal utazik a felhők felett. Az emberek 29 százaléka általában pár napra, 54 százaléka pedig egy hétre csomagol, a tíz napnál hosszabb utazásokra viszont már kevesen vállalkoznak.

Az úti cél kiválasztásánál leginkább a kíváncsiság motivál: a válaszadók több mint fele olyan helyre utazik, ahol még nem járt azelőtt. A magyarok egyharmada a kedvező árú repülőjegyekre vadászik, tehát a fapados légitársaságok aktuális áraihoz és kínálatához igazítja az utazási terveit.

Az erősebb nem a gyorsabb

A válaszadók több mint fele néhány óra alatt pakol össze egy utazásra, a leggyorsabb 20 százaléknak azonban akár 30 perc is elég erre a műveletre. Nem meglepő, hogy az utóbbi csoportba főként a férfiak tartoznak: közülük 40 százalék képes fél órán belül összepakolni, míg a nőknél ez csak 17 százaléknak sikerül. Ezzel áll összefüggésben az is, hogy amíg a férfiak fele többnyire megelégszik a kézipoggyásszal, addig a hölgyeknek már csak 35 százaléka hajlandó erre a kompromisszumra.

Feladni vagy nem adni?

Akik a kézipoggyászt választják, 43 százalékban azzal indokolják, hogy kisebb csomaggal könnyebb közlekedni az utazás alatt, míg a plusz díjak 33 százalékot tartanak vissza a csomagfeladástól. A feladott poggyász híveinek 40 százaléka eleve sok csomaggal utazik, 27 százalékuk pedig szívesen vásárol külföldön, ezért szüksége van a helyre.

Utazásaik alatt legtöbben emléktárgyakat és ajándékokat vásárolnak a családtagoknak és a barátoknak, de népszerűek még a különleges élelmiszerek és italok is. A ruhatárukat is szívesen frissítik fel néhány új ruhával, cipővel vagy táskával – ez ugyanúgy igaz a férfiakra is, mint a nőkre.

Mi kerül a csomagba?

Ami nélkül soha nem indulna útnak, az a válaszadók 38 százalékának a laptop és a telefon, 25 százalékának pedig a kozmetikumok, de olyan is akad, aki a futócipője, a kedvenc plüssállata, a hangszere vagy a hajvasalója nélkül nem tenne egy lépést sem.

A többség egyébként ragaszkodik hozzá, hogy a személyes kozmetikumait magával vigye, még akkor is, ha ezekből helyben is tudna vásárolni. Ha pedig helyet kell szorítani a csomagban, akkor annak először a törölköző esik áldozatul.

Akár fizetünk is a kilátásért

A magyarok híres árérzékenységét a felmérés szerint jól mutatja a fapados légitársaságok előretörése, és az is, hogy még mindig relatíve kevesen vesznek igénybe extra szolgáltatásokat az alapdíjon felül.

Az utazók mindössze 10 százaléka hajlandó kicsivel többet áldozni a kényelemért: közülük 40 százalék az ablak melletti helyek megszerzéséért, 28 százalék pedig az elsőbbségi beszállásért fizet plusz pénzt. Ezeken felül népszerű szolgáltatás az extra méretű lábhely is, nem meglepő módon inkább a férfiak körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik