Pénzügy

Nyugdíj: a reálértéket azért megőrzik jövőre is

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)

A 2015-ös évre mindössze 1,6 százalékos inflációt lőtt be a kormány, tehát ennyi lesz a nyugdíjemelés. Ha jövőre kiderül, hogy alábecsülték a számot, novemberben korrigálnak.

A nyugdíjasok járandósága legfeljebb a kormány által számított infláció mértékével, azaz 1,6 százalékkal emelkedik 2016-ban, ahogy máskor is. A jelentősen alulbecsült inflációval a kormány megállítja a nyugdíjak reálértékének folyamatos növekedését – írta csütörtökön a Népszabadság.

Az utóbbi években ugyanis felülbecsülték a következő évi inflációt, és így növekedni tudott a nyugdíjak reálértéke. Most viszont az MNB-hez (2,5 százalék), és a saját korábbi becslésükhöz (2,6 százalék) képest is alacsonyabbra lőtték be a mutatót. Vagyis valószínűleg alulbecsülték, bár az NGM állítja, hogy nem.  

Rákérdeztünk az NGM-nél, mi lesz a helyzet, ha alulbecsülték a számot, marad-e az eddig szokásos korrekció. Azt válaszolták, hogy a kormány 2016-ban is biztosítani fogja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. Vagyis amennyiben a jövő évi fogyasztói árindex meghaladja a költségvetési törvényben tervezett 1,6 százalékos mértéket, úgy a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ez azt jelenti, hogy ha az év második felében kiderül, hogy a pénzromlás üteme nagyobb, mint az előrejelzés, akkor novemberben visszamenőlegesen kifizetik a különbözetet. Ilyen utoljára 2012-ben történt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik