Pénzügy

Hónapok óta hiába várnak a fizetésükre a volt quaestorosok

quaestor (Array)
quaestor (Array)

Továbbra sincs felszámolási végzés a Quaestor Pénzügy Zrt.-vel szemben. A volt szegedi irodavezető úgy érzi, valakik nagyon nem akarják, hogy a céget bedöntsék. A gond az, hogy amíg ez nem történik meg, a dolgozók sem kapják meg a járandóságaikat.

Április végén már írtunk arról, hogy úgy tűnik, a Quaestor Pénzügyi Zrt.-t (QPT) senki nem akarja felszámolni. Ez az a cég, amely az április 30-án bezárt irodákat is működtette. Az ott dolgozók munkaviszonya a bezárással párhuzamosan április 30-án szűnt meg, de mint a volt szegedi irodavezető, Orlovszky Csilla tájékoztatta az FN24-et, kilépő papírjaikat azóta sem kapták meg maradéktalanul, és a járandóságaikat sem. Tudják, ők azok, akik nem bűnözők, hanem csak Quaestor-dolgozók, és Quaestor-károsultak is egyben (és nem mellesleg kimaradnak a kártalanításból).

A dolgozók kétharmadának még a márciusi bérrel is lógnak, másoknak „csak” az áprilisival, meg a végkielégítéssel és szabadságmegváltással. Nagyjából 180 ember elmaradt béréről van szó. 

A cég ellen azóta sincs felszámolási végzés. És mivel nincs, felszámolót sem jelöltek ki. Pedig csak ő nyújthatná be a dolgozók jogos munkabér-követelésire vonatkozó igényt a Bérgarancia Alaphoz. Pedig ez az egyetlen esélyük arra, hogy a bérüket megkapják.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Már nem is hitegetik őket

Orlovszky Csilla azt mondja, halvány reménysugár volt számukra, hogy tudomásuk szerint még március közepén benyújtotta az egyik hitelező a felszámolás iránti kérelmét, így azt gondolták, hogy májusban már biztosan lesz kijelölt felszámolóbiztos, így megkapják az elmaradt bérüket. A cégcsoportnál még alkalmazásban álló több vezető (pl. gazdasági igazgató) is rendszeresen azt a választ adja érdeklődésükre, hogy már csak a végzésre várnak.De csak nem történik semmi.

Naponta átböngészik az elektronikus cégközlönyben a jogerőssé vált végzések listáját, hátha végre felbukkan ott a QPT neve. De nem. Semmi információjuk nincs arról, mikor várható végre számukra pozitív fordulat. Hogy ezt megtudja, az egyik dolgozó levelet írt a felszámolásokban illetékes Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának, de választ nem kaptak. A törvényszék felszámolási kezelőirodáján lapunk telefonos érdeklődésére azt mondták, hogy nem adhatnak semmilyen felvilágosítást. Így azt sem tudtuk meg, vajon hányan adtak már be a QPT-vel szemben felszámolást, és hol tartanak az ügyek, mikorra kerülhet pont valamelyik végére.

A volt szegedi irodavezetőtől még annyit tudtunk meg, hogy a cégnél azóta is alkalmazásban álló gazdasági igazgató sokszori megkeresésükre nem túl biztató hírt közölt. Kiderült, hogy az első fokú felszámolási határozatot a cég megfellebbezte, mert mint mondta, aki benyújtotta az igényét, nem korrekt összeget szeretne a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-től behajtani. Mindezt azért árulta el, hogy ne hitegessen tovább senkit… Orlovszky ezek után úgy érzi, hogy valaki (vagy valakik) nagyon nem akarják felszámolni a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-t, megakadályozva ezzel, hogy a dolgozók megkapják a bérüket.

A dolgozók is kérhetik a felszámolást

Erre a feltevésre nem találtunk semmilyen alátámasztást. Viszont az biztos, hogy ha megfellebbezte a cég a felszámolást, akkor tovább nyúlhat a procedúra. Ha ugyanis vitatják a követelést, akkor be kell csatolni azokat a dokumentumokat, ami alapján vitatják, ezeket ellenőrzik, és ez mind idő. A cégnél egyébként jó pár végrehajtás és biztosítási intézkedés van folyamatban, mondta a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda Közgazdásza. Kocsis Zoltán szerint az eljárás akkor lehetne gyors, ha a cég maga ellen kérte volna sürgősséggel a felszámolást. Ennek híján marad a várakozás.

Volt azonban egy tippje a dolgozók számára: ők is kérhetik a felszámolást. Csakhogy ez pénzbe kerül. A felszámolás illetéke 80 ezer forint plusz a közzétételi díj 25 ezer forint, tehát 105 ezer forintot kell leróni. Hitelezőnként. De a felszámolás megindításához elég 1 hitelező, azaz egyetlen dolgozó is. Ha elrendelik a felszámolást akkor pedig be kell jelentkezni a hitelezői nyilvántartásba ami az összeg 1 százaléka, de minimum 50 ezer, maximum 200 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik