Pénzügy

Európának is fájna a görög nem

Görög plakát (Array)
Görög plakát (Array)

Görögország és Európa is "nagyon nehéz" helyzetbe kerülne, ha a görögök a vasárnapi referendumon elutasítják a hitelezők reformjavaslatait.

A görög szavazók ne ringassák magukat abban a hitben, hogy Athén jobb pozícióból tárgyalhat a pénzügyi mentőcsomagról, ha a nem szavazatok győznek a hétvégi görögországi népszavazáson – figyelmeztetett az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter úgy fogalmazott, ezzel Görögország és Európa is “nagyon nehéz” helyzetbe kerülne.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, ha az igenek győznek a görögországi népszavazáson, akkor újraindulhatnak a tárgyalások a hitelezők és a görög kormány között. Görögország kiválása az euróövezetből nem kívánatos, és nincs is napirenden – tette hozzá. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter azt mondta a Bloomberg tv-csatornának, lemond, ha a népszavazáson a többség nem támogatja a görög kabinet álláspontját. Ciprasz és kormányának tagjai a nem mellett kampányolnak, mert szerintük a hitelezők javaslatai még mélyebb recesszióba taszítanák a görög gazdaságot.

Az Eleftherosz Tiposz című konzervatív napilap megbízásából készült friss felmérés szerint a lakosság 47 százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők reformjavaslatait, míg az elutasítók aránya 43 százalék. Egy baloldali lapban szerdán megjelent felmérés az ellenzők enyhe többségét mutatta.

 

A plakáton Wolfang Schäuble német pénzügyminiszter látható, a szöveg: “öt éve a véredet szívja, most mondj neki nemet” (MTI/EPA)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik