Pénzügy

István és Jolika hitelessége volt a garancia a befektetésekre

Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)
Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)

A Hungária Értékpapír házi őrizetbe került ceglédi irodavezetője szerint minden érdemi döntést a két tulajdonos hozott, és senkinek nem tűnt fel semmi gyanús. Az ígért 20 százalékos hozam sem.

Az Index szólaltatta meg Sz. Klárát, a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt. volt ceglédi irodavezetőjét, aki az előzetesből éppen házi őrizetbe került. Arra voltak kíváncsiak, hogyan mentek a dolgok a 300 millió forintos visszaéléssel gyanúsított bedőlt brókercégnél.

Mint ismert, a két tulajdonos Kecskés Lászlóné Jolika és Seres István volt. Ők másik cégükön, a Biztonság Trade Kft.-n keresztül becslések szerint akár több tízezer embert is megkárosíthattak. A károsultak elmondása szerint ez a módszer csaknem 20 éve működött Cegléden és környékén, az emberek teljes bizalmát élvezte a társaság, pontosabban annak vezetői, és a befektetési forma jól ismert volt a környéken. Sz. Klára az ügyvédje jelenlétében nyilatkozott a lapnak.

Rákérdeztek például, hogy a volt irodavezető szerint miért bízhattak meg az emberek a Biztonság Trade kiemelkedő hozamígéretében. Sz. Klára szerint ennek egyik oka az volt, hogy a cégcsoport már 1992 óta működött. A tulajdonosok karizmatikus személyek voltak. Mert Kecskésné Jolika neve fogalom volt a befektetési szakmában. Széles ismeretségi körrel és olyan mértékű tapasztalatokkal rendelkezett, hogy mindenki biztonságban érezte nála a pénzét. És igény szerint mindenkit mindig rendben kifizettek. Személyes volt az ügyfelekkel a kapcsolatuk, családias volt a légkör náluk.

Megemlítette azt is a bizalommal kapcsolatban, hogy nem volt portfóliókezelési megállapodás, így utólag sem volt közzétéve, hogy mibe fektettek be az ügyfelek. A konstrukció nem volt meghirdetve, az emberek egymásnak ajánlották a lehetőséget.

A kérdésre, hogy ő megbízott-e a cégben azt mondta, ha nem bízott volna, hogyan ajánlhatta volna másoknak? Olyannyira bízott, hogy az összes családi megtakarításuk a Biztonság Trade-nél volt, és ott is ragadt. Mert kézenfekvőnek találta, hogy ha már ott dolgozik, akkor ő is oda fekteti be a pénzét.

A volt irodavezető kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ő egyébként nem látott rá a cég könyvelésére.

Ha kíváncsi rá, vajon felfedezett-e az évek során gyanús jeleket, hogyan ellenőrizték (ellenőrizték-e) őket, volt-e titkos könyvelés, nagy lábon éltek-e a tulajok, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik