Pénzügy

Hatalmas árelőnyben a budapesti családi házak

A májusi adatok szerint mintegy 40 százalékkal kevesebbet kérnek négyzetméterre a fővárosi házak eladói, mint amennyit a lakások tulajdonosai kapni szeretnének.

Kapcsolódó cikkek

A jövő hónaptól lép életbe az új állami otthonteremtési rendszer, amelynek segítségével a feltételeknek megfelelő családok 0,5-2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a használt ingatlan megvásárlásához vagy bővítéséhez.

Ennek apropóján az ingatlan.com azt vizsgálta, hogy mennyiért kínálják a legalább kétszobás, budapesti, 80-99, illetve 100-119 négyzetméteres lakásokat és családi házakat.

A különbség tetemes

Elemzésük szerint május végén a 80-99 négyzetméteres budapesti családi házak kínálati átlagára négyzetméterenként 289,6 ezer forint volt, ezzel szemben az azonos méretű lakásokat 408 ezer forintos négyzetméteráron hirdették. A nagyobb, 100-119 négyzetméteres kategóriában a családi házak hirdetési átlagára 288,7 ezer forint volt, míg a lakásoknál 412 ezer forintos átlagos kínálati ár adódott négyzetméterenként. Összességében a fővárosi lakások kínálati ára több mint 40 százalékkal magasabb, mint a családi házaké.

Ezért vannak hatalmas árelőnyben a családi házak

“Több tényezővel magyarázható a családi házak alacsonyabb ára” – mondta Balogh László, a portál elemzője. A szakértő szerint egyrészt az elmúlt hónapokban a forgalmas, belső kerületekben lévő lakások iránti kereslet élénkült, ezekben a városrészekben pedig meglehetősen korlátozott a családi házak kínálata. „Másfelől a családi házak fenntartási költsége a legtöbb esetben magasabb, mint a lakásoké, ami szintén tükröződik az árban. Harmadrészt pedig a befektetési célú vásárlások inkább a lakásokat célozzák, a családi házakat nehezebb kiadni, azaz befektetési célból hátrányban vannak” – közölte Balogh László.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az árkülönbség jelentősen nőtt az utóbbi években. Ez részben abból adódik, hogy a lakásoknál minimális volt az árcsökkenés a 2010-es és 2014-es adatokat összevetve, míg a családi házak átlagos négyzetméterára jelentősen csökkent.

A Költözzbe.hu-n ehhez képest az oldal statisztikája szerint most 344 ezer forintot kérnek átlagban a fővárosi kétszobás lakásokért, és 279 ezer forintra jön ki a hasonló szobaszámú családi házak kínálati ára. Megnéztük azt is, mik most a legnépszerűbb ajánlatok, ha erre a paraméterre állítjuk be az oldal keresőjét.

Panellakás

Zuglói, 50 négyzetméteres, hetedik emeleti távfűtéses, vízórás, teljesen felújítandó az első találat. A lakásról sajnos nem árul el többet az eladó, inkább a környék adottságait ecseteli. Képeket sem rakott fel, tehát ez sem nyújt támpontot. Csak egy alaprajzot (helyesebben kettőt), amiből a lakás beosztását ismerhetjük meg.

 

Az ár 10,5 millió forint, ami negyedével kevesebbet jelent annál, amennyit a többi eladó kér a hasonló szobaszámú panelekért a kerületben. Négyzetméterár: 210 ezer forint.

Téglalakás

Angyalföldön egy 2004-ben épült ház harmadik emeletén kínálják az 52 nm-es, nappali+hálós, erkélyes lakást. Azt írják még róla, hogy remek elosztású, újszerű állapotú, beépített, gépesített a konyhája, és az itt lévő berendezést is kérheti a vevő. A képek alapján nagyon kellemes, jól karbantartott lakásról lehet szó.

 

Irányára 15,9 millió forint – szintén negyedével olcsóbb, mint a többi eladó elvárása. Négyzetméterár: 306 ezer forint.

Családi ház

A XVIII. kerületben található a 60 négyzetméteres, másfél szobás földszintes, felújítandó ház. A tulaj szerint kevés ráfordítással kényelmes kis otthonná tehető. Van hozzá telek is, 360 négyzetméteres, és pince. A belmagassága 310 cm, ezért az eladó szerint galéria is kialakítható. A fűtés cserépkályhával és gázkonvektorral megy.

 

Az ára januárban 9,9 millió forintról indult, aztán márciusban levitték 9,5 millió forintra. Majdnem feleannyit kérnek csak érte, mint a többi eladó a hasonló szobaszámú kerületi házakért. Négyzetméterár: 158 ezer forint.

Ikerházrész

A panelhez hasonlóan szintén zuglói az eladó szerint telekárban kínált összközműves, 46 nm-es, 2 szobás, gázfűtéses, alápincézett felújítandó ingatlan, amihez tetőtér-beépítési lehetőség is van. Hogy mit kell felújítani, az nem derül ki, és a képek alapján sem találtuk ki, mire célzott az eladó. A telek egyébként 370 nm-es.

 

24,9 millió forintra tartják, amihez kerületi összehasonlítási alap nincs. (A budapesti kétszobás családi házakat átlagban feleennyiért kínálják az eladók.) Négyzetméterár: 541 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik