Pénzügy

Éhezésre lesz elég a mai minimálbéresek nyugdíja

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Akár tíz éven belül is robbanhat a nyugdíjbomba, és egyelőre úgy tűnik, nincs ami megállítsa a katasztrófát.

2040-re

A gond az, hogy ma rengetegen vannak a bevallási adatok alapján, akik (legalábbis papíron) csak minimálbért keresnek – az adózók 28 százaléka. És további 58 százalék vallott kevesebbet, mint az átlagbér – hívta fel a figyelmet a Népszabadság.

Ha pedig ők nem tesznek félre a nyugdíjas éveikre, valamennyit, akkor nagyon nagy bajban lesznek. A minimálbér utáni nyugdíj ugyanis olyan alacsony lehet (százezer forint alatti), amiből biztosan nem lesz majd egyszerű megélniük a mostani aktívaknak idős korukra. Tengődés várhat tehát mindazokra, akik ebben a cipőben járnak.

A lap azt is hozzátette, hogy az OTP megtakarítási indexe szerint ma a lakosság 80 százaléka nem tesz félre a nyugdíjas évekre. Ez alapján borítékolható, hogy bizony gond lesz.

Főleg hogy közben arra lehet számítani, egyre kevesebb aktív korú járulékfizető jut majd egy nyugdíjasra (a jelenlegi három helyett 40-50 év múlva már csak kettő). És ez visszafordíthatatlan folyamatnak tűnik. Amit erősít a kivándorlás is.

Ahhoz, hogy valaki biztonságban érezhesse magát időskorára, évtizedeken át kellene legalább egy kisebb összeget félretennie, ami nem igazán jellemző például a mai ötvenesekre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik