Pénzügy

Ismét nagyot kaszáltak Hajdú Péter cégei

hajdú péter (Array)
hajdú péter (Array)

A legfrissebb adatok szerint Hajdú Péter kiterjedt érdekeltségeinél egy év alatt nem történt jelentősebb változás, hacsak az nem, hogy a zászlóshajó Frizbi Entertaintment Kft. árbevétele stagnált az előző évhez képest, miközben jövedelmezőségét tovább tudta növelni.

Hajdú idén januárban azt mondta a Borsnak, hogy a Frizbi nevű cégének 2014-ben is meglesz az egymilliárd forintos nettó árbevétele. A legfrissebb adatok szerint ez valóban meg is lett, bár kicsivel elmaradt a 2013-as bevételtől. Ezzel együtt még tovább javult a társaság jövedelmezősége, pénztermelő képessége.

Hajdú érdekeltségébe összesen öt vállalkozás tartozik, van köztük szépségverseny-szervező, illetve fesztiválszervező cég, de akad ingatlanforgalmazással, illetve mobilfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás is. A zászlóshajó egyértelműen a műsorgyártással foglalkozó Frizbi Entertaintment Kft. (FE).

Hajdú 2010-ben szerződött a Story Tv-től a TV2-höz Esti Frizbi című show-jának gyártására, kezdetben heti rendszerességgel jelentkezett a műsor. A cég más műsorok gyártásában is részt vesz. Hajdú Péter műsora a Frizbi, de 2015-ben már az Aktívot is ő gyártja a TV2-n. 

Frizbi: stagnáló árbevétel mellett nagyobb nyereség

2014-ben az FE a stagnáló árbevétel ellenére (1 milliárd 60 ezer forint), jelentősen tudta növelni üzemi eredményét és a saját tőke mértékét is. A tulajdonos nyereséget nem vesz ki a cégből, az eredménytartalékuk folyamatosan nő (2013: 31,9 millió; 2014: 44,8 millió). Az adózás utáni eredményük 18 millió forint volt, ami 5 millió forinttal több, mint 2013-ban. Érdekesség, hogy 2014-ben 20 millió forintos bevételt könyveltek el kötbér, ill. kapott bírság címén.

A műsorgyártó cég kiadásai számosak, a cég magas költségen üzemel, hasonlóan az ágazat többi vállalkozásához. Bérre 16,2 milliót, járulékokra 5 milliót költöttek. Érdekesség, hogy a kiegészítő melléklet szerint tavaly kevesebb főt foglalkoztattak (11 fő), mint 2013-ban (15 fő), mégis többet költöttek személyi jellegű kiadásra (8,3 millióval többet). Ugyanakkor az anyagjellegű ráfordításaik kicsit kevesebbet (955 millió), a személyi kiadásaik kicsit többet (23,7 millió) tettek ki, mint 2013-ban.

Hajdú cégének tartozásai is megugrottak tavaly. Ezek többsége szállítói, illetve járuléktartozásból áll. A 2012-es 208 milliós kötelezettségállománya 2013-ra 420 millióra duzzadt, ami 2014-re már 653 millióra nőtt. Utóbbiból 631 millió forint a rövid lejáratú kötelezettség, mely szállítói tartozásból, és különféle egyéb, NAV, stb. tartozásból áll. A társaság ugyanakkor 122 millió forint értékű befektetett pénzügyi eszközzel rendelkezik, és a belföldi követelésük összege 454 milliót tesz ki.

A cégnek 2 millió forint adófizetési kötelezettsége keletkezett 2014-ben.

  Fotó: MTI

Még négy cégben érdekelt

Hajdú még négy vállalkozásban érdekelt az Opten céginformációs rendszere szerint. Tavaly májusban az FE megvásárolta a Magyarország Szépe Kft. többségi tulajdonrészét, amely többek között a Miss World szépségverseny magyarországi licenctulajdonosa. A cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa Hajdú felesége, Sarka Katalin.

A Magyarország Szépe papíron három éve veszteséges társaság, amely a saját tőkéjét is elvesztette. Bár a tulajdonosváltás óta a mérleg 4,4 millióval javult, így is 3,6 milliós mínuszban vannak, a tartozása majdnem 2 millióval lett több, és a vészes alultőkésítettség sem javult (a cég saját tőkéje -36,762 millió forint). Vélhetően ez 2014-ben megváltozhatott, de beszámoló híján erről továbbra sincsenek információink.

Sörfesztivál szervezés

Hajdú Péter ügyvezetője és másodmagával tulajdonosa a 2012 júniusában bejegyzett Septemberfest Kft.-nek, amely azóta szervezi a miskolci népkerti sörfesztivált. A cég beszámolója szerint különféle szervezeteknek végez szolgáltatásokat megrendelésre vagy szerződés alapján.

Érdekesség, hogy a Septemberfestből Hajdú korábbi tulajdonostársai ifj. Barabás Ernő és Barabás Zsolt 2013 júliusában kiszálltak. A Barabás testvéreké a néhány év alatt Magyarország piacvezető energiaital gyártójává nőtt Hell Energy Kft.

A cég 2012-ben, tevékenységének első évében, 76,2 milliós nettó árbevétel mellett 26,7 milliós mínusszal zárta az évet. 2013-ban a mínusz eltűnt, 69 milliós árbevétel mellett szerény 6,8 adózott eredményt produkáltak. A legfrissebb adatok szerint 2014-ben ezt minimálisan tudták megugrani, 53 milliós árbevétel mellett 7,5 milliós adózott eredményt produkáltak.

Hajdú nyilatkozataiból tudható, hogy az érdekeltségébe tartozik egy étterem Törökbálinton (Like Bisztró), és a mellette lévő pizzéria is. Sajnos, tavalyhoz képest, továbbra sincs nincs információnk arról, hogy az étterem mögött milyen cég áll, és hogy ennek van-e köze Hajdúékhoz.

Forrás: miskolc.varosom.hu

Mobilfejlesztés

Hajdú 2013 végén alapított egy új társaságot, a DNH Invest Vagyonkezelő Kft-t, amely fő tevékenységként saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozik. Tulajdonosai az FE, Hajdú Péter és felesége Sarka Kata, ügyvezetője Hajdú Péter. A cégnek 2013-ban 122 milliós saját tőkéje volt, és 120 millió forintos befektetési eszközzel bírt. Ebben annyi változás történt, hogy a legfrissebb adatok nem elérhetők a nyilvántartásban, a 2014-es beszámoló hiányzik. Holott a vállalkozásoknak 2015. május 31-ig kötelezően közzé kellett tennie a 2014-es évről szóló beszámolójukat.

A DNH 2014 szeptembere óta kisebbségi tulajdonosa egy Charge Point Kft. nevű társaságnak, amely szoftverkiadással, mobilfejlesztéssel foglalkozik. Mint arról korábban beszámoltunk, a cég ügyvezetője-tulajdonosa Jánosi Krisztián a Hír24-nek elmondta: a Charge egy projektcég, amely újfajta mobiltöltők fejlesztésével foglalkozik, de jelenleg nem aktív, és nem is terveznek további együttműködést Hajdúékkal, aki nem is tett pénzt a cégbe. Úgy tudjuk, ebben továbbra sincs változás, illetve Hajdú ingatlanos cége továbbra is kisebbségi tulajdonosa a Charge-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik