Pénzügy

Nyaralás: tízezrekbe kerülhet az útlevélcsere halogatása

utlevel(210x140).jpg (Array)
utlevel(210x140).jpg (Array)

Évente több tízezren faragnak rá arra, hogy az elutazás előtti utolsó pillanatban nézik csak még, érvényes-e még az úti okmányuk.

Érdemes jóval a nyaralás előtt ellenőrizni az útlevelünk lejárati dátumát, ha nem akarunk borsos árat fizetni a megújításért. Ha ugyanis utolsó pillanatra hagyjuk a dolgot, vagyis gyorsított eljárást kérünk, az attól függően, hogy hány napunk van az utazásig, elég borsos összegbe kerülhet.

Így ha másnapra kellene az útlevél (vagyis „azonnali” teljesítést kérünk), akkor az 39 ezer forint pluszkiadást jelent. Ehhez képest tízezer forinttal olcsóbb, ha sürgősségivel indítjuk az útlevélkérelmet (3 napon belül kérjük), akkor 29 ezer forinttal kell megtoldanunk az alapdíjat. Ha viszont egy hét múlva is jó a dokumentum, akkor 19 ezer forintot kell pluszban rászánnunk. Az alapdíj egyébként 20 napos ügyintézés mellett (érvényességi időtől és életkortól függően) 2500 és 14 ezer forint között van.

A Pénzcentrum.hu szerint egyébként meglehetősen sokan hagyják az útlevél-készíttetést az utolsó pillanatra: 2013-ban több mint 46 ezren, tavaly pedig 36 ezernél többen kértek gyorsított eljárást, közülük mintegy tizedük azonnali ügyintézést igényelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik