Pénzügy

Pákh Imre nem adja a Golgotát

Golgota (Array)
Golgota (Array)

Pákh Imre műgyűjtő a maga részéről befejezte a tárgyalást a Magyar Nemzeti Bankkal: nem adja el a tulajdonában lévő Golgota című Munkácsy-festményt, írja a Magyar Hírlap. Vagy csak dörzsölt piaci kofa módjára próbálja felsófolni az árat, amiben semmi rossz nincs, tesszük hozzá mi.

Az MNB legfeljebb 6 millió dollárt adna a Golgotáért, Pákh Imre azonban 9 millió dollárt kér (2,48 milliárd forint). A műgyűjtő azt mondta a lapnak, hogy a jegybankkal való újbóli találkozásnak akkor látja értelmét, ha mindkét fél által elfogadott értékbecslő véleményét veszik alapul, és ha közösen találnak független szakértőt. A jegybank szerint megfelelő értékbecslés történt.

A műgyűjtő szerint egy festményt annyit ér, amennyit a piac ad érte, és nem annyit, amennyit az állam meghatároz. A képért egyébként egy orosz vevő 10 millió dollárt is hajlandó lenne fizetni.

 

A Golgota 1991-ben érkezett meg Budapestre. Komoly restaurátori munkát kellett elvégezni rajta, mert korábban tűzkárt szenvedett az alkotás, és szakszerűtlenül próbálták helyreállítani. Pákh Imre a feltételezések szerint 2004-ben vásárolta meg a képet. Az MNB alelnöke szerint az akkori, Pákh Imre által fizetett árat műkereskedői körökben egymillió dollár körüli összegre becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik