Pénzügy

Átalakítanák az autók adóztatását

e-autó (Array)
e-autó (Array)

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárával készített interjút a Vezess.hu. Glattfelder Bélát leginkább az elektromos autók tervezett mielőbbi elterjesztésével kapcsolatban faggatták, és számos érdekes dolgot derítettek ki. Például azt, hogy még ebben a ciklusban készülhet olyan jogszabály, amely kötelezné a magánszféra szereplőit, hogy töltőket építsenek ki az elektromos autókhoz.

Hogy milyen intézményeket, cégeket köteleznének? Bevásárlóközpontokat, mozikat, esetleg színházakat, gyorséttermeket. De lehet, hogy kórházakat, különböző közhivatalokat és a polgármesteri hivatalokat is bevonnának a programba. Az államtitkár szerint a közterületeken, utcákon is egyszerűen lehetne szabályozni a dolgot, a parkolás cégeket is bevonva.

Az adóztatással kapcsolatban pedig azt tervezik, hogy teljesítmény-alapúról CO2-kibocsátás alapúra változtatnák, mert az EU tagállamainak többségében így megy a dolog. Viszont azt nem szeretnék, hogy emiatt elszaporodjanak a rákkeltő kipufogógázt kibocsátó dízelek. Ezért a Nox-kibocsátást is vizsgálnák és a belvárosi forgalomból, amennyire lehetséges, kiszorítanák a dízelautókat.

Kiderült még, hogy lehetnek ingyenes parkolók, de még nem tudni, milyen mennyiségben. És előbb-utóbb a töltők is fizetőssé válnának. Hogy nulla százalékos áfa lesz-e az e-autókra? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik