Pénzügy

A szegényeknél többet ül a gyerek a tévé előtt

televízió, gyerek, tv (Array)
televízió, gyerek, tv (Array)

Összefüggést mutattak ki a családok anyagi helyzete, és a között, hogy naponta mennyi időt töltenek a gyerekek a televízió előtt.

A 4–17 év közötti magyar gyerekek átlagosan napi 3,3 órát ülnek a televízió képernyője előtt, és nézettségi toplistájukon 2014-ben is leginkább olyan filmek, valóságshow-k és sorozatok szerepelnek, amelyek nem kifejezetten az ő korosztályuk számára készültek. Ami egyáltalán nem jó.

A szülők szerint

Az anyagiaktól függ leginkább, mennyit ül a gyerek a tévé előtt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata rámutat arra is, hogy a fiatalok tévénézési idejére leginkább a család anyagi helyzete van hatással: az alacsony státuszú, maximum közepes vásárlóerővel bíró felnőttekkel élő gyermekek, az átlaghoz képest legalább fél órával többet tévéztek, mint a jobb körülmények között élő társaik.

A tanulmány szerint átlag feletti időt töltöttek a képernyő előtt az alapfokú végzettséggel rendelkező, fizikai munkát végző felnőttekkel egy életközösségben élő gyermekek. Viszont akiknek a családjában felsőfokú végzettségű, értelmiségi csoporthoz tartozó, szellemi munkát végző felnőtt élt, ott az átlagnál mintegy egy órával tévéztek kevesebbet a kicsik. 

Átlag alatt ültek a televízió előtt azok a kiskorúak is, akiknél a családnak volt autója, nyaralója, telke, illetve akik az előző két évben jártak külföldön. Hasonlóan mésrékeltebb tévézési időket találtak ozoknál is, ahol a családból járnak moziba, színházba, múzeumbe, klasszikus koncertre, vagy vásárolnak könyvet. 

Attól is függ a tévézés, milyen kütyükre futja

Némiképp ellentmond az anyagi helyzettel kapcsolatos öszzefüggésnek, hogy az elmúlt 10 évben a “többképernyős” háztartásokban élő gyermekek mintegy 20 perccel többet tévéztek, mint azon családok lurkói, ahol csak egy készülékre futotta. 

Viszont az is kiderült, hogy a számítógépek és az inetrnet rohamos terjedése csökkenti a gyerekek tévézési idejét: ahol a világháló elérhető, ott egy órával kevesebbet ülnek a tévédoboz előtt a srácok.

 

Ez az összefüggés fordítva is igazolódott:  átlag felett tévéztek azok a gyerekek, akiknek nem volt saját mobiltelefonjuk, illetve olyan eszközük (DVD, videó, videójáték, házimozi, stb.), mely lehetővé tette volna, hogy ne csak a tévécsatornák közül válasszanak. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik