Pénzügy

Nesze neked csőd: élj meg napi 950 forintból

penztarca(210x140).jpg (Array)
penztarca(210x140).jpg (Array)

A magáncsőd valóban nem lesz valamiféle szociálpolitikai csomag. Egy fő megegélhetésére csak egy minimumnyugdíjnyit költhetnek majd, akik kérik a csődbiztos segítségét.

Magáncsőd

Szerdán este nyújtották be KDNP-s ötletre a magáncsődről szóló törvényjavaslatot, amelyben talált néhány érdekes dolgot az Azénpénzem.hu.

Ahogy fogalmaznak, rémisztő önsanyargatásra kényszerítené a tervezet az adósokat. A csődbiztos egy kormányhivatalnok lesz, aki a Túró Rudit ugyan nem veszi ki a gyerek szájából, de a mindennapi életvezetéshez csak napi 950 forintot ismer el.

Mire mennyit költhetnek?

A napi fejenkénti 950 forint úgy jön ki, hogy a bevételből a mindennapi életvezetéshez szükséges összegként a minimumnyugdíjat vennék figyelembe, ami személyenként 28 500 forint egy hónapban.

Kivétel is van: súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő nem aktív korú eltartottnál a kétszerese vagy annál több is lehet a napi összeg.

Ezenfelül a lakhatás díjait (közüzemi számlákat és legfeljebb 15 ezer forintig a közös költséget) tervezi be, valamint a lakásbiztosítás díját. Ha van egyéb kötelezettség (pl. tartásdíj) azt is fizetni kell. Efelett jön a havi törlesztés, amennyi a bevételbe még belefér.

A lap kigyűjtötte, mik a legfontosabb tudnivalók, például hogy ki kérheti a csődvédelmet, hogy mit kell a biztos tudomására hozni, mit kell eladni, meddig tarthat a csődvédelem, és tulajdonképpen mitől véd meg – ehhez kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik