Pénzügy

Hiába örülnek a devizahitelesek

deviza, árfolyam, külföldi pénz (Array)
deviza, árfolyam, külföldi pénz (Array)

Bár forintosítással megszűnt az árfolyamkockázat az ingatlanhiteleknél, helyébe a kamatkockázat lép, miután az új forinthitelek kamata a bankközi kamatlábhoz - a 3 havi BUBOR-hoz - kötött, amely gyakorlatilag a jegybanki alapkamattal együtt mozog - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az OTP vezérigazgató-helyettese azt mondta: az alapkamat jelenleg soha nem látott mélységben van, de amikor ez a külső és belső gazdasági hatások következményeként változni, esetleg emelkedni fog, akkor a forinthitelek törlesztő részlete is jelentősen is megemelkedhet, sőt, akár magasabb szinten is maradhat.

A banknál úgy számolták, hogy egy tipikus svájci frank jelzáloghiteles ügyfél 37,1 százalékkal fizet kisebb törlesztő részletet most, mint amit az elszámolás és forintosítás nélkül fizetne, hiszen a svájci frank árfolyama jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban is. Hozzáfűzte: az ügyfelek felénél a törlesztő részlet a korábbiakhoz képest több mint 20 százalékkal, negyedüknél több mint 30 százalékkal csökkent.

Az OTP Banknál a forintosítás költsége 111 milliárd forint volt. Az OTP az élő deviza ügyletekre 85 milliárd forintot számolt el és fizetett vissza az ügyfeleknek, a lejárt devizahitelekre pedig 26 milliárd forintot térített vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik