Pénzügy

A nyugdíjpénz is visszajárhat

nyugdíjszámla (Array)
nyugdíjszámla (Array)

Indokolatlanul felszámított költségek visszafizetésére szólította fel a pénzügyi felügyelet az egyik önkéntes nyugdíjpénztárat. A magánpénztáraknál is rendet vágnak.

Úgy tűnik, nemcsak a hitelekkel kapcsolatban járhat vissza pénz az ügyfeleknek, hanem bizonyos megtakarításoknál is.

Vissza kell fizetni

A Magyar Nemzeti Bank határozatai között bukkant rá az Azénpénzem.hu arra, amely előírja a CIB önkéntes nyugdíjpénztárának, hogy „intézkedjen az indokolatlannak minősülő többletköltség tételes kiszámítása és visszafizetésének érvényesítése érdekében, valamint a tagok egyéni számláin való jóváírása iránt”. A lap szerint ezt június közepéig kell meglépnie a kasszának.

A cikk nyomán a CIB jelezte: az MNB a bank Feltörekvő Részvénypiaci Alapok Alapja és a Nyersanyag Alapok Alapja kapcsán kifogásolta a többletköltség felszámítását és a kifogásolt helyzetet már a jegybanki vizsgálat során megszüntették (a vagyonkezelési szerződés 2015 januárjától hatályos módosításával). Ígéretük szerint a díjvisszatérítést az önkéntes pénztár a megszabott határidőn belül jóváírja a tagok egyéni számláján. Az MNB egyébként sem a pénztárral, sem a vagyonkezelővel szemben nem alkalmazott szankciót az ügy miatt.

Van sapka, nincs sapka

Nagyjából erre a jeligére megy az az intézkedés, amit a jegybanki felügyelet a magánnyugdíjpénztáraknál eszközölt. Lényege, hogy a pénztár nem kezdeményezheti a tag visszaléptetését az állami nyugdíjrendszerbe akkor sem, ha az nem fizet tagdíjat. (Ilyet a Horizont tett, hogy ezáltal is biztosítani tudják a törvény által előírt minimális 70 százalékos tagdíjfizetési arányt.) Az MNB határozata szerint ugyanis a visszalépést csak maga a tag kezdeményezheti.

Viszont ha minimum 70 százalék nem fizet tagdíjat, akkor ugye végelszámolással meg kell szüntetni a kasszát. Ezt a feltételt egyébként egyelőre mind a négy még megmaradt pénztárnak sikerült teljesítenie.

Ha kíváncsi, mit kifogásolt még az MNB a pénztáraknál, és emiatt mit kell rendbe tenniük, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik