Pénzügy

Az MNB is vizsgálja a Raiffeisen leállását

Egyetlen utalás sem veszhetett el a rendszerhiba miatt, de egyedileg vizsgálják azok panaszát, akiket valamilyen kár ért.

Egyetlen utalás sem veszhetett el a tegnapi Raiffeisen-leállás miatt – írja a Privátbankár. A portállal a pénzintézet közölte: volt tartalékrendszerük, de az elsődleges rendszer rendbehozatala mellett döntöttek annak beüzemelése helyett. A Magyar Nemzeti Bank is vizsgálódik.

Az ügyfeleket kiszolgáló rendszerek hibáját az okozta, hogy egy központi számítógép kulcs-alkatrésze elromlott. Az alkatrészt ugyan gyorsan kicserélték, de a rendszerek újraindulása során a megbízható működéshez szükséges ellenőrzések a tervezettnél jóval tovább tartottak.

Ugyanakkor egyetlen utalás, megbízás vagy beérkező pénz sem veszhetett el, mindent teljesítettek és könyveltek. A hasonló esetek elkerülésének érdekében tovább fejlesztik infrastruktúrájukat- közölte a Raiffeisen. Azoknak az ügyfeleknek az esetében, akiket a leállás miatt bizonyíthatóan kár ért, a bank egyedileg fogja a panaszokat megvizsgálni.

A Magyar Nemzeti Bank arról tájékoztatta a Privátbankárt, hogy a Raiffeisen a szabályoknak megfelelően jelezte informatikai rendszereinek váratlan leállását. A jegybank haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy elégséges volt-e a bank meglévő szabályozása a mostani incidens kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik