Pénzügy

15 milliárdos profit a Richter Gedeonnál

Richter-gyogyszergyar(430x286)(1).jpg (Array)
Richter-gyogyszergyar(430x286)(1).jpg (Array)

Nagyon durva, a várakozásokhoz képest 4 milliárd forinttal magasabb nyereséget ért el a magyar gyógyszergyártó.

A gyógyszergyár nettó nyeresége 61 százalékkal nőtt 2014 első három hónapjához képest, miközben az árbevétele 0,7 százalékkal mérséklődött. A társaság 87,675 milliárd forint árbevételt ért el, 15,044 milliárd forint eredmény mellett.

A portfolio.hu cikke szerint az elemzők 86,5 milliárd forint árbevételre és 11,5 milliárd forint nettó eredményre számítottak. Annak ellenére ért el ilyen jó eredményt a cég, hogy az ukrán piacon a háború miatt komoly visszaesést voltak kénytelenek elszenvedni, és a rubel gyengülése is rosszul jött nekik. A magyarországi forgalom 11 százalékkal növekedett.

A Richter Gedeon Nyrt. a jó első negyedéves eredmények ellenére nem változtatott a februárban előrejelzett 7-8 százalékos, euróban számolt, idei forgalomcsökkenési várakozásán.

Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendkívül bizonytalan környezet miatt még korai lenne túlzott optimizmust feltételezni. Hangsúlyozta, hogy az orosz és ukrán gazdasági-politikai helyzet, másrészt az árfolyam ingadozások is jelentősen befolyásolhatják a társaság további teljesítményét.

Hozzátette, hogy a tavalyi bázis nagyon alacsony volt, ez is hozzájárult az idei első negyedévi eredmény 61 százalékos növekedéséhez. Emellett a gyógyszergyár eredményesen csökkentette a költségeit, továbbá a pénzügyi tevékenység pozitív egyenlege is javította az eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik