Pénzügy

98 százalékos adó: hiába jár vissza, ül rajta a NAV

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Megpróbáltuk kideríteni, miért van az, hogy az adóhatóság nem fizeti vissza az utólag jogtalannak talált, a végkielégítések után beszedett irdatlanul magas különadót. Pedig sokaknak már ott van az adófolyószámláján az összeg, és kérték is a kiutalást.

Olvasónk kérésére kezdtünk el foglalkozni a 2010-ben bevezetett, majd több jogi fórum által elmeszelt 98 százalékos különadóval. A képtelenül magas adót a kormányváltás után eszeltek ki, kvázi azzal a céllal, hogy a leváltott előző kormány alatt dolgozó alkalmazottakat „megbüntessék”.

Alkotmányellenes pofátlanság

Ez azt jelentette, hogy a pofátlanul magasnak kikiáltott kétmillió forint feletti végkielégítések összegéből az érintettek alig láttak valamit (mindössze az összeg 2 százalékát kapták meg, a többit adóként levonták tőlük, illetve be kellett fizetniük).
Voltak, akik ebbe nem nyugodtak bele, és különböző fórumokon panaszt tettek a diszkrimináció miatt. Lett is eredménye: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy Alaptörvénybe ütközött a különadó, és a strasburgi bírósággal együtt úgy ítélték meg, hogy azt vissza kell fizetni. A Kúria pedig tavaly nyáron kimondta, hogy ehhez önellenőrzéssel korrigálni lehet a jogsértés alapján készült adóbevallást.

Mindez megnyitotta az utat ahhoz, hogy az érintettek önellenőrzés benyújtásával, majd a kiutalás kérésével (egy 2014-es kormánydöntés alapján a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás levonása után) visszakapják a pénzüket. Volt, aki már vissza is kapta az összeget, de nem kevesen vannak, akik azóta is hiába várnak.

Ott a pénz, de nem jutnak hozzá

Olvasónknak, és volt kollégáinak például már ott van egy ideje adófolyószámlájukon az összeg, azonban mégsem utalja nekik vissza a NAV.

Mint írta, már többen fordultak ügyvédhez, adószakértőhöz, de nem történik semmi. Az az érzésük ezért, hogy a NAV bármit megtehet – tette hozzá.

Hasonlót tapasztalt Ráday Mihály is, aki pár napja részletesen le is írta a Népszabadságban, milyen kálváriát járt be az elmúlt egy évben. Eddig eredménytelenül.

Megkérdeztük az adóhatóságot, és egy adószakértőt, hogy is van ez.

Nem vitatta a NAV, de nem is fizetett

Angyal Jószef okleveles adószakértő tapasztalata szerint a NAV nem vitatta az önellenőrzések jogosságát és az önellenőrzéssel visszaigényelt különadót is jóváírta az adózók adófolyószámláján.

A meglepetés azonban ezután következett. Az adóhatóság ugyanis végzéseiben a jogalkotó későbbi döntéséig felfüggesztette az adófolyószámlán lévő különadótöbblet visszafizetését és ezt tapasztalata szerint fenn is tartják, a törvénymódosításban (12/D) rögzítettek ellenére is, a fellebbezéseket pedig elutasítják.

Pedig az adótörvény szerint ha az adózónak adótartozása nincs, és bevallási kötelezettségeinek eleget tett, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről – emlékeztetett.

Ő úgy látja, a NAV mindent elkövet, hogy gátolja a visszafizetéseket. Az eljárási határidőket nem tartja be, jogsértő döntésekkel jogorvoslatra kényszeríti a magánszemélyeket, a folyószámlán jóváírt összegeket nem utalja vissza. De mit mond erre a NAV?

Fotó: Kummer János

Miért nem fizetnek?

Szó szerint idemásoltuk, mit válaszoltak: „Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvény tartalmazza a 98 százalékos különadó szabályait, melyek 2014. szeptember 30-i hatállyal változtak. Aki olyan jövedelmet szerzett, amelyre 98 százalékos adót kellett alkalmazni, kérelemmel fordulhat a NAV-hoz és kezdeményezheti a kötelezettség törlését, és átalányközteher megállapítását. Minderről részletesen tájékozódhat a NAV honlapján.

Azok esetében, akik hazai vagy nemzetközi jogorvoslati fórum döntése alapján kártérítésre jogosultak vagy a kártérítési jogorvoslati eljárás még folyamatban van, az ellenőrzési eljárást fel kell függeszteni a kártérítési eljárás jogerős befejezéséig vagy a jogorvoslati kérelem visszavonásáig.

A NAV eljárására a 98 százalékos különadóval kapcsolatos esetekben is az az általános szabály vonatkozik, mely szerint a közigazgatási ügyben eljáró hivatalnak az ügyhöz kapcsolódó és az eljáráshoz szükséges valamennyi adat és bizonyíték számbavételével, a körülmények gondos mérlegelésével kell döntenie. Az eljárást fel kell függeszteni akkor, ha a döntés más szerv hatáskörébe tartozó kérdés elbírálásától függ, és akkor is, ha ugyanannak a hatóságnak az adott üggyel szorosan összefüggő más hatósági döntésére is szükség van. “

Úgy éreztük, mindezzel csak arra a legfontosabb kérdésre nem kaptunk választ, hogy ha már az adófolyószámlákon van a pénz, akkor miért nem fizetik vissza.

Nincs mérlegelési lehetőségük

Angyal József okleveles adószakértő szerint is az a helyzet. Pedig mint megjegyezte, az adóhatóságnak ilyen esetekben az adótörvény alapján
nincs mérlegelési lehetősége.

A válasz első részével a NAV szerinte csak azokra tér ki, akik nem nyújtottak be önellenőrzést a törvénymódosítás hatályba lépése előtt.

A második bekezdés meg csak azokra vonatkozik, akik a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Olvasónk, és társai esetében nem erről van szó.

A NAV-os válasz harmadik bekezdése pedig szintén nem azokra vonatkozik, akik már a törvénymódosítás hatályba lépése előtt benyújtották az önellenőrzést – jegyezte meg.

Az okleveles adószakértő szerint így a NAV válaszában egyetlen konkrét utalás sincs azokra, akik önellenőrzéssel módosították 98 százalékos különadó-kötelezettségüket. Pedig nekik már tavaly nyáron megjelent az adófolyószámlájukon a különadótöbblet. 

Hogy miért nem utalnak, arra pedig értelmezése szerint sem adtak magyarázatot a válaszukban. Véleménye szerint a NAV-nál egyszerűen húzzák az időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik