Pénzügy

Módosították a banki elszámolás szabályait

Banki-atutalas(960x640)(2).jpg (banki átutalás)
Banki-atutalas(960x640)(2).jpg (banki átutalás)

A cél, hogy a devizahitelesek hatékonyabban érvényesíthessék jogaikat a pénzintézetekkel szemben.

A változtatások egyike kiterjeszti az elszámolási törvényt az olyan esetekre is, amikor a pénzügyi intézményeknek nem áll rendelkezésre elegendő adat az elszámolás elvégzéséhez. A pénzintézetek ekkor jogosultak a jegybank által jóváhagyott egyedi módszertan szerint elvégezni az elszámolást. A parlament a pénzintézetek visszaéléseinek megelőzése érdekében felhatalmazza a jegybankot, hogy fogyasztóvédelmi eljárással vizsgálja a becslési módszertan alkalmazását.

Az elszámolási törvényt azért is módosították, hogy ne alakuljon ki értelmezési bizonytalanság akkor, ha ugyanazt az elszámolást többen vitatják. Nem zárható ki ugyanis, hogy a polgári jog szabályai szerint az elszámolás vitatására többen jogosultak, így az adóstárs és egyebek mellett az olyan kezes, aki a nem teljesítő adós helyett helyt állt. Ez alapján az a másolatra jogosult személy vitathatja az elszámolást, aki a szerződésben hitelfelvevőként vagy lízingbevevőként (kötelezettként) szerződő fél.

Az eredeti jogszabályban nem rendezett területre kiterjedő változtatások között szerepel az a módosítás is, amely kimondja, hogy a jövőben a futamidő módosítása esetén nem kell új közjegyzői okiratba foglalni a szerződés módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik