Pénzügy

Kis híján egymilliót bukhatnak emiatt a családok

nagycsalád (nagycsalád, )
nagycsalád (nagycsalád, )

Mármint azok az élettársak, akik legalább három gyereket nevelnek. Az NGM elismerte, hogy gond van az adóbevallásnál a kitöltőprogrammal, de szerintük nem érheti hátrány a családokat.

Nincs könnyű dolguk a családi kedvezmény érvényesítésénél a legalább három gyermeket nevelő élettársaknak.

Mint korábban megírtuk, Angyal József okleveles adószakértő szerint alaptörvény-ellenes az szja-bevallás útmutatója, mert ahol a családi adókedvezménnyel kapcsolatos tudnivalókról ír, ott ellentmond egy ponton az Alkotmánybíróság tavalyi határozatának. Méghozzá abban az esetben, ha az élettársaknak van egy-egy „hozott” valamint közös gyermekük is. A másik „hozott” gyermekét ugyanis a jelenlegi szabályok szerint az élettársak nem vehetik figyelembe eltartottként, az AB azonban kimondta, hogy dehogynem. Így elvileg mindhárom gyerekre a magasabb adókedvezmény járna (havi 206 500 forint), azzal, hogy a hozott gyermekekre csak év végén lehet azt érvényesíteni. Ami 828 ezer forint pluszt jelenthet nettóban éves szinten a szülőknek.

A NAV korábban küldött válaszából viszont az derült ki, hogy ezt a szabályt majd csak 2016-tól lehet alkalmazni, mert csak akkortól módosították a törvényalkotók a vonatkozó jogszabályokat. Addig marad az alaptörvény-ellenes állapot. Ami az adószakértő szerint egyáltalán nincs rendben. Viszont úgy tűnik, a kormánynak nem volt ennél sürgősebb orvosolni a problémát. A NAV-nak pedig az érvényes jogszabályokat kell alkalmazni. 

Később Angyal József felhívta a figyelmet arra is, hogy ha az említett minimum háromgyerekes élettársak elektronikusan akarják benyújtani a bevallást, akkor azt helyesen nem tudják megtenni, mert nincs külön élettársakra vonatkozó rubrika. (Angyal ezt már 2012 óta hiányolta, javaslatot is tett a javításra, de hiába.)

Megkérdeztük a NAV-ot, igaza van-e az adószakértőnek, és őt is újra megkerestük, mit szól az adóhatsóág válaszaihoz. 

Bonyolult és összetett a szabályozás

A NAV válaszában azt írta, rendkívül bonyolult és összetett módon szabályozták (a jogalkotók) a családi kedvezményre vonatkozó feltételrendszert, különös tekintettel az élettársi kapcsolatban élő, több gyermeket nevelő jogosultakra. Azt is hozzátették, hogy ilyen élethelyzetekben a családban nevelt gyermekekre vonatkozóan az adóhivatalnak nincsenek információi az apai és az anyai jogállásról. Aztán arra tértek ki, hogy az élettársi kapcsolatban élők nevelhetik a saját vér szerinti gyermekeiket is a családban, de előfordul, hogy a közös gyermekek mellett a korábbi házasságból, élettársi kapcsolatból származó gyermekeket is hoznak magukkal, akiket aztán közösen nevelnek tovább.

Mindezt azért fejtették ki, hogy érzékeltessék: az életben számtalan variáció létezhet, amelyek összességét az adóhatóság szerint informatikailag meglehetősen bonyolult leképezni. Ők úgy látják, ezt nem is lehet egzakt módon modellezni a személyijövedelemadó-bevallás kitöltő-ellenőrző programjában.

Angyal József viszont azt mondja (már 2012 óta), hogy a szakmai, informatikai megoldás rendkívül egyszerű: a kedvezmény megosztásakor nemcsak az adott személy, hanem a párja szemszögéből is fel kellene tüntetni az eltartotti adatokat.

Fotó: Kummer János

A program a leggyakoribb esetekből indul ki

Az adóhivatal azt is leszögezte, hogy mint a törvényt végrehajtó szervezet, nem terjeszkedhetnek túl a törvényben körülhatárolt adatok bekérésén. Értjük. Vagyis mivel saját élethelyzetével a bevallás kitöltésének időpontjában pontos ismerettel csak az adózó rendelkezik, az eltartotti adatokon (03-as lap) túl a 19. sort az adózónak kell kitöltenie. A szoftver a leggyakrabban előforduló esetekből indul ki, ezért a kitöltő-ellenőrző program automatikusan felajánl egy maximális keretösszeget a 03-as lapon feltüntetett eltartottak adatai alapján, amely támpontul szolgálhat az adózók részére a kedvezmények teljes körű és jogszerű kihasználásához – tették hozzá.

Az adószakértő szerint azonban nagy baj lenne, ha a törvény szövege annyira pontatlan lenne, hogy csak a leggyakrabban előforduló esetekre lehetne kiszámítani a családi adókedvezmény összegét. Ő mint korábban megírtuk, úgy látja, hogy a 1453 kitöltő program üzenetei egyértelműen cáfolják a NAV állítását, mert a szoftver által számított keretösszegről a NAV azt állítja, hogy a törvényi előírásoknak megfelel.

Nem igaz, hogy nem tölthető ki hibátlanul

A NAV a továbbiakban arra tért ki, hogy a program csak akkor jelez hibát, ha az adózó az adóhivatal által kiszámított keretösszegnél magasabb értéket tüntet fel. Ha alacsonyabbat, akkor csak figyelmeztető üzenet van, de ettől a bevallás beküldhető, ha egyéb más tartalmi hibája nincs.

Tehát szerintük az a felvetés, miszerint a családi kedvezményre vonatkozó adatoknál nem tölthető ki hibátlanul a személyijövedelemadó-bevallás, nem helytálló.

Angyal József erre úgy reagált, nem is állította, hogy nem tölthető ki hibátlanul elektronikusan a személyi jövedelemadó-bevallás. Hanem azt mondta, hogy a 1453-as kitöltési útmutató 50.oldal 3. bekezdésének megfelelően nem lehet kitölteni. Azt is hozzátette, hogy a helyes számszaki adatokhoz helyesen úgy kell kitölteni élettársaknál a nyilatkozatot, mintha házastársak lennének.

Korábban ezzel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy semmi rizikója nincs szerinte annak, ha valaki már most alkalmazza az AB-döntésnek megfelelő elveket, és már most is a magasabb családi adókedvezményt érvényesíti.

Segítenek

A NAV válaszában nem tért ki arra, hogyan kellene helyesen kitölteniük az élettársaknak a nyilatkozatot. Viszont biztosított arról, hogy az egyes speciális esetekre vonatkozóan az adóhivatal ügyfélszolgálati és bevallási szakterületén dolgozó munkatársai készséggel állnak rendelkezésre, hogy a törvény által maximálisan igénybe vehető családi kedvezményt az arra jogosultak érvényesíteni tudják.

Angyal József azonban óva intett ettől a segítségkéréstől. Méghozzá azért, mert szerinte ha a háromgyerekes élettársak felkeresik a NAV ügyfélszolgálatát, akkor ott a kitöltési útmutatónak megfelelően fogják kitölteni a bevallást. Amivel a már említett 828 ezer forinttal rövidíthetik meg magukat.

A NAV azt is ajánlotta még, hogy honlapjukon megjelentettek egy kalkulátort, amelynek használatával az adózók kiszámolhatják, hogy 2014-től milyen összegű családi kedvezményt, illetve családi járulékkedvezményt tudnak havonta a rendszeres bérjövedelmükből érvényesíteni.

Az adószakértő viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatkozott kalkulátor csak akkor számítja ki a családi kedvezmény összegét, ha a magánszemély már meghatározta az kedvezményezett eltartottak és az eltartottak számát. És pont ez az a kérdés, amiben bizonytalanság van most. Angyal szerint ha valaki tisztán akar látni, akkor a kedvezményezett eltartottak és az eltartottak számának meghatározásához jobb, ha az ő általa alkotott kalkulátort használja. 

Kontrollálni fogják

Végül a NAV megjegyezte: az adózók által igénybe vett és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezmények jogszerűségét a későbbiekben a bevallások felülvizsgálata során kontrollálni fogják.

Az adószakértő szerint ez a NAV-os válasz felér egy fenyegetéssel. Ő ezt úgy értelmezi, hogy a hatóság utólag ellenőrizni, vegzálni akarja az élettársi kapcsolatban élőket, így megkerülve az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését.

Az NGM és Rogán szerint is hibás a program

Az ATV nemrégiben megszólaltatta az üggyel kapcsolatban az adószakértőt, illetve megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, és Rogán Antalt is. A politikus megnyugtatott, hogy az szja-bevallásnál mindenki igénybe tudja venni a lehetséges kedvezményeket, azok is, akik élettársi kapcsolatban vannak. Viszont elismerte, hogy a program, amit az NGM készített, és ami segítséget ad az szja-kiszámításához, csak korlátozottan tudja kezelni, ha az élettársaknak 3 gyerekük van. Ehhez ugyanis szerinte is számos paramétert kellene ismerni a családról, amit nem ismernek. Az NGM is hasonló véleményen volt, de azt ők is elismerték a tévének, hogy „a program nem tudja kiszámolni a családi adókedvezményt az élettársi kapcsolatnál, ha az eltartottak száma eléri a hármat”.

Rogán még hozzátette, hogy ha a program nem is felel meg teljesen, az írásos ismertető alapján azonban ki tudják számolni az érintettek a kedvezményt, és igénybe is vehetik.
A gond csak az, hogy pont ez az az útmutató, ami jelenleg ( az érvényben lévő jogszabályok alapján) alaptövény-ellenesen határozza meg, hogy az élettársaknál melyik gyermekeket lehet eltartottként figyelembe venni.

Angyal József a riportban azt is elmondta, hogy szerinte 2011-ig visszamenőleg is visszakérhetik a családok (legalább három gyereket nevelő élettársak) az eddig alaptörvény-ellenesen igénybe nem vehető kedvezményt. Ez szerinte családonként akár 4 millió forint is lehet, ami a költségvetésnek 5-30 milliárd forint közötti kiesést jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik