Pénzügy

Újabb milliókat bukhatnak a volt devizahitelesek

hitel törlesztés (hitel törlesztés)
hitel törlesztés (hitel törlesztés)

Vagy megfordítva a dolgot: milliókat spórolhatnak, ha befixált törlesztőrészletű forinthitelt választanak. Feltéve, hogy a következő évekbenismét elszállnak a kamatok.

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következő hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztőrészletük.

Aki pedig nem elégedett, az választhat kedvezőbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztőrészlete. A Bankráció.hu szerint milliókat spórolhatunk, ha befixált törlesztőrészletű hitelünk van. Feltéve, hogy a következő években elszállnak a kamatok.Ha meg nem fix a törlesztőnk, akkor akár milliókat is bukhatunk. 

A forintosított devizahitelnek pár havonta változhat a törlesztője

Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz, a 3 havi BUBOR-hoz kötött, ami annyit jelent, hogy ha a jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztője is átárazódik.

A közeljövőben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben drasztikusan megdrágulhat a hitelünk. Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törlesztőrészlet-növekedést okozhat. Így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, előfordulhat, hogy a most nagyon kedvező törlesztőrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet.

A legtöbb nagybank kínál olcsó és biztonságos hitelt is

A bankok nagy része már kirukkolt a legújabb, akciós hitelajánlatával. Számos konstrukciónál elengednek szinte minden kezdeti költséget, sőt vannak olyanok is, ahol még a közjegyzői díjat is megfizetik helyettünk. A legkedvezőbb kamatozású hiteleket 4 százalék alatti kamatokkal kínálják, de ezek is legfeljebb 6-12 hónapos késéssel megdrágulhatnak, ha a gazdasági helyzet rosszabbodik.

Akiknek fontos a kiszámíthatóság, és nem akarja, hogy a havi terhe akár negyedévente változzon, azok befixálhatják a törlesztőrészletet 3-5-10 vagy akár 20 évre is. Tehát nem biztos, hogy a minél olcsóbb hitelre váltás a legjobb megoldás, mert a szakértő szerint sokkal többet spórolhatunk hosszú távon, ha inkább biztonságos hitelt választunk.

Jó kompromisszum lehet

A biztonságért cserébe kissé magasabb kamatot kell fizetnünk, viszont ha megnézzük akár az utóbbi 13 év kamatváltozásait, láthatjuk, hogy a hitelkamatok milyen kiszámíthatatlanul alakultak. Aki nem szeretné, hogy a jövőben túl gyakran változzon a törlesztőrészlete, azoknak érdemes fix kamatozású hitelt választania.

Amikor megkaptuk az elszámolólevelet, érdemes megnézni, hogy van-e a jelenleginél biztonságosabb ajánlat a piacon. Fontos, hogy ne csak a saját bankunkhoz menjünk be, hanem a többi bank konstrukcióit is hasonlítsuk össze. Ebben nagy segítséget nyújthatnak az internetes hitel kalkulátorok – tanácsolja a portál hitelszakértője, Gergely Péter. 

Amíg nem biztos az új hitel, ne mondjuk fel a régit

Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt. Ezzel rengeteg felesleges adminisztrációt elkerülhetünk.

Az elszámolólevél kézhezvételétől számítva 60 napig mondhatjuk fel a régi hitelünket én onnantól 3 hónapon belül kell azt a meglévő bankunknál lezárni. A döntéssel kapkodni nem érdemes, de a nagy ügyfélroham miatt akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb elkezdjük az ügyintézést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik