Barcza György (Barcza György)
Pénzügy

Barcza György: húsz év alatt tűnhet el a devizaadósság

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 24. 10:51

Évi 2-3 százalékkal csökkenhet a devizaadósság aránya, így öt év alatt nagyjából 20 százalékra apad és mintegy húsz év alatt ki is vezethető a rendszerből.

Korábban a témában:

Ha az esedékes lejáratokat Magyarország forintból tudja törleszteni, évi 2-3 százalékkal csökkenhet a devizaadósság aránya. Így öt év alatt nagyjából 20 százalékra apad és mintegy húsz év alatt ki is vezethető a rendszerből,  – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Két típusú devizaforrás most is rendelkezésre áll, a letelepedési államkötvény, illetve a lakosság számára kibocsátott prémium euró államkötvény (PEMÁK); s az idén lejáró 2,3 milliárd euróból, mintegy 500 milliót ebből finanszírozni lehet – tette hozzá.

A lakosság, a külföldi befektetőktől eltérően, stabil bázist jelent, nem különösebben ingadozik a tekintetben, hogy vásárol vagy nem vásárol állampapírt – mondta.

Emelkedhetnek az állampapírhozamok

Barcza György a jövőre nézve nem zárta ki az állampapírhozamok emelkedésének lehetőségét, és emlékeztetett arra, hogy februárban 0,25 százalékponttal emelték a lakossági állampapírok hozamát. Mint elmagyarázta, elsősorban azért mert egy pszichés hatást láttak: azt, hogy a 2,75 százalékos kamatszint nem elég vonzó a lakosságnak, s úgy tűnt, hogy ha a 3-sal kezdődik a hozam, az már kelendőbbé teszi a kötvényt.

Úgy látszik, nagyon gyorsan csökkentek a kamatok és a jelek szerint a lakosságnak kell még egy kis idő, amíg megszokja, hogy ha az infláció nulla vagy negatív, akkor egy 3 százalékos kamat is tisztes reálhozamot, tehát, valódi vagyongyarapodást jelent – mondta Barcza György.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.