Pénzügy

Egy Quaestor, amit senki nem akar felszámolni

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

Megtudtuk, a brókerbotrányban érintett cégcsoport fiókhálózata április 30-án bezár. Azonban úgy tűnik, a mögötte álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t senki nem szeretné beszántani. Így aztán a dolgozók sem tudni, mikor kapnak fizetést.

Múlt héten megígértük, utánanézünk mi lesz a végeken, vagyis az irodákban dolgozó quaestorosokkal, mikor kapnak végre fizetést. Merthogy lassan két hónapja nem. Tudják, ők azok, akik nem bűnözők, hanem csak egyszerű Quaestor-dolgozók. És Quaestor-károsultak is egyben, akik nem mellesleg kimaradnak a kártalanításból.

Felhívtuk a szegedi iroda vezetőjét, Orlovszki Csillát, akitől megtudtuk, hogy fizetést továbbra sem kaptak, vagyis a kérdés még áll. Ezután megkérdeztük a felszámolócéget, hogy mi várható. Hiszen Orlovszki Csilla múlt héten és most is említette, hogy korábban a felszámolási biztos tett nekik többször is ígéretet rá, hogy hamarosan lesz fizetés.

A PSFN nem illetékes…

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) válaszában ismét hangsúlyozta: különbséget kell tenni a Quaestor-csoport cégei között. A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) tartja fenn a Quaestor-fiókokat, ahol egyéb, a csoporthoz tartozó cégek is működnek alkalmazottaikkal. A QPT ügynöki tevékenységet látott el a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. (QÉP) részére, ahová az MNB a felügyeleti biztost kirendelte, így a QPT-re vonatkozóan nincs hatásköre a felügyeleti biztosnak.

A QÉP-nek egyébként viszonylag kevés alkalmazottja volt, a felügyeleti biztos kiértékelésekor az állomány létszáma 36 fő volt. Az alkalmazottak egy része önként távozott, a mai napig 16-an adták be felmondásukat. Megtudtuk még, hogy a felügyeleti biztos a QÉP munkavállalói közül csak a 2 vezető tisztségviselő jogviszonyát szüntette meg.

Mint ismert, az MNB 2015. április 17-én visszavonta a QÉP tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását. A felszámolási eljárás megindulásakor az a szokásos forgatókönyv, hogy a Bérgarancia Alapon keresztül a felszámoló kifizetteti az elmaradt béreket. Ez várható a QÉP esetében is. A PSFN válaszában még arra is külön kitért, hogy a QÉP a felszámolási eljárás zökkenőmentes lefolytatása érdekében számít munkatársaira. Ők tehát hamarosan megkapják a bérüket.

Na de mi lesz a QPT-nél dolgozókkal?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Quaestor, amit még senki nem akart felszámolni

A fiókban dolgozók zöme tehát a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. alkalmazottja. Egy olyan cégé, ami ellen a cégközlöny szerint szerdáig még senki nem adott be felszámolási kérvényt. Sem maga a cégvezető (Tarsoly Csaba, aki előzetesben van), sem a hitelezők. És ez gond, mert amíg nem indul meg a felszámolás, addig a dolgozók bére is lóg a levegőben, akárcsak a hitelezők esetleges követelései.

Kérdeztük az MNB-t, hogy vajon ők fogják-e elrendelni a QPT-nél is a felszámolást, úgy mint a QÉP-nél, de kiderült, hogy nem. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis nem felügyeli a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t, így annál nem is tud felszámolást elrendelni.

Aztán arra gondoltunk, ha a QPT cirka két hónapja nem adott fizetést a dolgozóknak, akkor elképzelhető, hogy az adókat, járulékokat sem fizették. Ezért érdeklődtünk a NAV-nál, mint lehetséges hitelezőnél, hogy ők vajon megindítják-e a felszámolást a cég ellen. Azt a választ kaptuk, hogy kérdésünk témája adótitok, ami a NAV-ot teljes mértékben korlátozza bármilyen, konkrét adózót érintő információ közreadásában.

Amíg felszámolás nincs, fizetés sem lesz

A szegedi irodavezetőtől úgy tudjuk, a QPT-nél dolgozók legkésőbb április 30-ával megkapják a felmondásukat és az irodák bezárnak. A felmondásban pedig rögzítik, hogy a cég nem tud fizetni a dolgozóknak. Viszont amíg nem indul meg a felszámolási eljárás, addig a Bérgarancia Alaptól sem lehet kérni, hogy fizessék ki az elmaradt béreket. Szóval egyelőre nincs jó hírünk a QPT dolgozóinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik