Pénzügy

A Quaestor minden ügyfelének beintett

quaestor (quaestor)
quaestor (quaestor)

A felügyeleti biztos úgy döntött, hogy az egyenlegek egyeztetését kitolják, vagyis április 20-a után is folytatják, és a bezárt fiókok helyett új kommunikációs csatornákat nyitnak. Ígérik, nem kerülnek hátrányba az ügyfelek az irodabezárások miatt.

Mint a napokban beszámoltunk róla, először csak egy, aztán egyre több Quaestor-fiókot találtak zárva a cég ügyfelei. Ez azért baj, mert a károsultak tanácstalanok, nem tudják, hogy ha az irodák zárva vannak, hogyan tudnának egyeztetni a céggel, és panaszt tenni, ha szerintük nem pontos a befektetésük összegéről szóló egyenlegközlés. Különösen úgy, hogy április 20-áig kaptak határidőt az egyeztetésre.

Kerestük ezzel kapcsolatban a felszámolót és pénzügyi felügyeletet is, utóbbi helyről is a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-hez (PSFN) irányítottak minket. Szerettük volna megtudni, mit tehetnek ilyen helyzetben az ügyfelek. Végül az MNB-től érkezett a PSFN-nel egyezetetett válasz: lépnek az ügyben.

A brókercégnek nincs is fiókhálózata

Az MNB úgy tájékoztatott minket, hogy az elmúlt napokban a Quaestor-irodák – a jogszabály alapján kizárólag a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél (a brókercégnél) tevékenykedő – felügyeleti biztos előzetes értesítése nélkül zártak be. Ennek oka, hogy ezeket az irodákat a Quaestor-csoport meghatározó cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT Zrt.) tartja fenn, ott egyéb, a csoporthoz tartozó cégek is működnek, s a munkatársak ezek alkalmazottai.

A brókercégnek tehát nincs külön fiókhálózata, az irodák nem a felügyeleti biztos irányítása alá tartoznak. Az irodabezárások ugyanakkor azt mutatják, hogy a Quaestor-csoport a pénzügyi rendszeren kívüli egyéb ügyfeleit sem kívánja vagy nem tudja kiszolgálni a továbbiakban – jegyezte meg a pénzügyi felügyelet.

A felügyelet ígéri, az ügyfelek nem kerülnek emiatt hátrányba

Emlékeztettek rá, hogy a Quaestor brókercégénél működő felügyeleti biztos korábban azt jelentette be közleményében (a Quaestor csoport honlapján, hogy 2015. március 30-ától van folyamatban – e-mail, telefon vagy postai levélküldemény útján – az ügyfelek értékpapír- és pénzegyenlegének egyeztetése, s erre április 20. napjáig van lehetőség.

A mostani helyzetben ugyanakkor – mivel az ismertetett okok miatt számos fiók ténylegesen nem üzemel – a felügyeleti biztos úgy döntött, hogy az egyeztetés április 20-a után is folytatódik majd. Erről a biztos rövidesen közleményben tájékoztatja az érintett ügyfeleket.

Megnyugtattak arról is, hogy az egyenlegek egyeztetésében nem lesz fennakadás, a felügyeleti biztos, illetve az őt delegáló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a bezárt fiókok helyett rövidesen egyéb kommunikációs csatornákat alakít ki az ügyfelekkel való folyamatos egyeztetés érdekében. Az ügyfelek a történtek nyomán semmilyen hátrányuk nem lesz – ígérték.

Kevés kifogás volt eddig

A felügyeleti biztos mostanáig már közel 8000 ügyfél egyenlegének egyeztetését ténylegesen elvégezte. Ezeknél kedvező hírként értékelte, hogy rendkívül alacsony volt az ügyfélkifogások aránya. Igaz, az egyeztetések egyelőre nem a kötvényes (fiktív vagy valós), hanem az egyéb ügyfélkövetelésekre vonatkoztak.

A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren és nem többen vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött – nyilatkozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője pár napja az MTI kérdésére.

A biztos szerint a Quaestor brókercégénél – a kötvényesekkel együtt – ma összességében kb. 36 ezer ügyfélnek van értékpapírszámláján egyenleg. Vagyis ennyi az összes károsult.

Mint ismert a kötvényesek ügyével kapcsolatban az Országgyűlés április 14-én fogadta el azt a törvényt, amely alapján az érintett ügyfélkör júliusban akár 30 millió forintig hozzájut követeléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik