Pénzügy

Ők szívják a legnagyobbat a Quaestor-kárpótlással

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

Azt is megmondjuk, ki járt nagyon jól. Nagyon diszkriminál a kárpótlási törvény. Van, aki nem fog örülni.

Akkorát kell kockáztatni, hogy nagy baj legyen, ha bedőlünk – ez lehet a tanulsága az utóbbi hetek brókerbotrányainak. A parlament kedden elfogadta a Quaestor károsultjainak kárpótlásáról szóló törvényt. Az egyedi, visszamenőleges kárpótlási törvény több helyen diszkriminál, miközben kifejezetten veszélyes a jövőre nézve.

Nem minden károsult kapja meg a pénzét. A 32 ezer Quaestor-kötvényes harmincmillióig visszakap minden befektetést, miközben azok, akik a Buda-Cashben tartottak a pénzt, csak a Befektető-védelmi Alaptól kapják vissza a pénzüket. Hatmillió forintig, mínusz tíz százalék.

Kaland, játék, kockázat

Mindezt úgy, hogy a Buda-Cashbe fektetni kevésbé volt kockázatos, mint a Quaestorba. A Quaestor ugyanis más céggekkel ellentétben irreálisan magas kamatokat adott a biztonságosnak mondott kötvényeire. Úgy, hogy a piacokon évek óta gyakorlatilag nincsenek kamatok a biztonságos befektetésekre. Teljesen logikátlan és irreális volt az, hogy eközben egy kötvény ilyen magas kamatot adjon, miközben még biztonságos is.

A Quaestor károsultjainak kárpótlására annak ellenére is megszületett a törvény, hogy nagyon nagy kockázatot vállaltak, amikor a cégbe fektettek. A Buda-Cash és a Hungária ügyfeleire nem született ilyen törvény, pedig valószínű, hogy ők eleve sokkal kisebb kockázatot vállaltak.

A holnap pénzügyei

Ez kifejezetten káros lehet a jövő Magyarországára nézve. A Quaestor-kötvényeseinek kárpótlásából azt tanulhatjuk meg, hogy a pénzügyi kockázat nem létezik, ha elég sokan, és elég hangosan háborodnak fel, amikor elvesztik a befektetésüket. A kamatok úgy működnek, hogy annál többet fizet egy befektetés, minél nagyobb az esély arra, hogy bukik rajta a befektető. Ez most nem így lett. 

A törvény még a Quaestor károsultjai között is különbséget tesz. A kamatozó kötvényt vásárlók csak a névértéket kapják vissza, a diszkontkötvényesek viszont a kamatokat, sőt, a jövőbeni kamatokat is megkapják, egészen a kötvény lejáratáig. Olyan pénzeket is visszakapnak tehát, amiket még el sem vettek tőlük. Összesen 73 olyan ember van, akik nem kapják vissza minden pénzüket. 32 ezer olyan befektetőből, akik az átlagosnál nagyobb kockázatot vállaltak, az átlagosnál nagyobb hozamokért. Akár tudtak róla, akár nem.

Quaestoros Quaestor-károsultak

Ráadásul még a Quaestor ügyfelei közül sem mindenki kap kárpótlást. A sokat emlegetett 32 ezer ember ugyanis csak azokból jön össze, akik kötvényt vettek a Quaestortól. Valójában ennél sokkal többen vezettek számlát a Quaestor Értékpapírnál. Ők talán majd mehetnek a Bevához.


Fotó: Berecz Valter

Ráadásul sok Quaestor-dolgozónak is volt céges kötvénye. Olyanoknak, akik semmit sem tudtak a cégen belüli csalásokról. Erről írtak is egy levelet a Hír24-nek, amiben azt mondják, igazságtalan ez a kizárás. Azt írták, hosszú évek alatt befektették a megtakarított pénzüket egy olyan cégbe, amit biztosnak hittek, hiszen ott dolgoztak. Már csak azért is igazságtalan szerintük a törvény, mert nyilván nem fektettek volna be egy olyan cég kötvényeibe, amiről tudják, hogy csal, hiszen ezzel a saját pénzüket is kockáztatják. A Hungária Biztosító károsultjai még nyílt levelet is írtak, hogy ők kimaradtak a kárpótlásból.

Vannak, akik mindent visszakapnak

Ehhez képest a Buda-Cash ügyfelei között hiába kárpótol a Beva, vannak olyanok, akik minden pénzüket visszakapják, nem csak hatmillióig. Ők az önkormányzatok. Lázár János már a múlt héten bejelentette, hogy majdnem kétmilliárd forintot adnak annak a 84 önkormányzatnak, akiknek pénze ragadt bent a Buda-Cashnél. Úgy tűnik, a kormány bármit megtesz az önkormányzatokért. Még azt az 1,7 milliárd forintot is kifizetik helyettük, amivel az Európai Unió büntette őket, mert 140 önkormányzat szabálytalanul épített játszóteret.

Ehhez képest úgy tűnik, a Quaestorba fektető önkormányzatok megszívták. Abonynak majdnem 300 millió forintja ragadt bent a cégben. Még tavaly decemberben fektettek be a Quaestorba. A polgármester, Romhányiné dr. Balogh Edit azt mondta a Szoljon.hu-nak, hogy “nem ígértek gyanúsan magas hozamot: 4,25 százalékos kamatlábbal lehetett lekötni a betéteket. Ráadásul hallottuk, hogy Törökszentmiklós is a Quaestorral szerződött, ez a város is náluk fektette be a pénzüket.” Persze a 4,25 százalékos kamat igenis kifejezetten magasnak számított.

Rövid távon

A polgármester azt mondta, hogy az “önkormányzat likviditása rövid távon biztosított”. Ami nagyjából azt jelentheti, hogy csak kevés pénzük van.

A Quaestor-vagyon zárolásával az abonyi önkormányzat bevételeinek 13,6 százaléka tűnt el. A polgármester szerint most az alapfeladatok ellátására koncentrálnak, ezért több kiadást azonnal zároltak szeptember 30-ig. Először is a kulturális és sportszervezetek költségvetését vonták vissza, de még ez is kevesebb, mint 200 millió forint megtakarítás.

Az abonyi polgármester korábban arról beszélt, hogy Törökszentmiklósnak is ragadt bent pénze a Quaestornál. Nem sikerült viszont elérnünk a polgármestert, hogy pontosan mennyi pénzt buktak, és mit terveznek csinálni az ügyben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik