Pénzügy

Megdöbbentek a karcagiak Marcsi eltűnésén

kun-mediátor károsultak (kun-mediátor)
kun-mediátor károsultak (kun-mediátor)

Mindenki jól ismerte a Kun-Mediátor vezetőjét, akinek pénze volt, kérdés nélkül hozzá vitte.

Úrrá lett a döbbenet Karcagon, ahol eddig mindenki megbízott Dobrai Sándorné Nagy Marcsiban, a helyi utazási iroda mindenki által ismert vezetőjében, aki másfél évtizede kezelte a karcagiak megtakarításait – írja a 444. A húszezres alföldi kisváros megtakarítói kérdés nélkül hozzá vitték a pénzüket, mígnem hétfőn Marcsi felszívódott.

A városháza nagytermében 250 dühös és elkeseredett károsult gyűlt össze. A polgármester elhívott egy menő, pénzügyi csalásokra szakosodott budapesti ügyvédet, aki a Baumag-ügyben is dolgozott, ő azt mondta: érthetetlen, hogy eddig senki nem tett bejelentést, aki látott már pénzügyi befektetést, annak nyilvánvaló lehetett, hogy valami nincs rendben. A karcagiak viszont maradéktalanul megbíztak a Kun-Mediátor vezetőjében.

Fejesek földijei

Dobrainé a helyi OTP vezetője volt 1999-ig, majd amikor utazási irodát nyitott, az is megtörtént, hogy ő segített más karcagiaknak hazajutni, ha csődbe ment egy másik iroda. Megbízható embernek ismerték, ezért aztán a pénzt is bizalommal vitték hozzá. Az asszony évekig gond nélkül fizette mindenkinek a magas hozamokat, hülyének érezhette magát, aki kimaradt a „pénzügyi csodából”.

A bizalmat növelte, hogy a jelenlegi földművelésügyi miniszter volt a polgármester Karcagon húsz évig, a nemzetgazdasági miniszter pedig a karcagi református egyházközség presbitere. Több károsult azt mondta: ennyi fejes földijeként nem számított arra, hogy az egész kisvárost behálózhatja egy csaló.

Volt készpénzátvételi elismervény, pecsét, fejléces papír, Dobrainé még hivatalosnak tűnő PSZÁF-engedélyt is mutogatott az ügyfeleknek, azzal csak az volt a gond, hogy valódi volt bár, de pénzváltásra vonatkozott. Sem betétgyűjtésre, sem portfóliókezelésre nem volt feljogosítva a cég.

Pénzt is moshattak

A karcagiak által befizetett pénz meg sem jelent a Kun-Mediátor számláján. Azt az irodába többségében készpénzben vitték be, a befizetések a feketezónába kerültek. A havi kamatokat rendesen fizették, hogy ne legyen baj, a többit viszont valahova kimentették. Ez még sokáig így mehetett volna, ha nincs a brókerbotrány, ami miatt sokan inkább úgy döntöttek, kiveszik a pénzt.

A valódi kárérték talán soha nem derül ki, az ilyen csalásoknál ugyanis általában sok a kevés pénzzel ragadt betétes, de vannak nagy befizetők is, akik illegális pénzeket visznek a piramisjátékba. Ugyanis ha fel tudja mutatni utána a kifizetési bizonylatot, akár még piramisjátékból is, az már legális vagyonnak számít.

A jog szerint a károsultaknak nincs sok reménye a pénz visszaszerzésére – mondta az ügyvéd, aki szerint abban bízhatnak a karcagiak, hogy a politika másként dönt, netán valamennyit vissza lehet szerezni Marcsitól, aki talán már a Karib-szigeteken, Brazíliában vagy Mexikóban van – a helyi pletykák szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik