Pénzügy

És a Hungária-károsultakkal mi lesz?

brókerbotrány (brókerbotrány)
brókerbotrány (brókerbotrány)

Nyílt levelet írtak a Hungária Értékpapír kötvénykárosultjai, amelyben felhívják a figyelmet, hogy ők kimaradtak a kártalanításból.

Nyílt levelet írtak a Hungária Értékpapír kötvénykárosultjai a parlamenti pártoknak, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy őket kihagyták a kártalanításból. A levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

“Tisztelt Frakciók, Képviselő Hölgyek és Urak!

Látva a brókerbotrányok mélységét és hatásait, különös tekintettel a Quaestor-cégcsoport által kibocsátott fiktív és valós
kötvényekre és azok tulajdonosainak kártalanítására, a mai parlamenti vita és a tárgyban benyújtott törvényjavaslat szavazása kapcsán szeretnénk egy nagyon fontos körülményre felhívni a figyelmet!

A T/4347-es számon benyújtott, “A Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról” (előterjesztők: Rogán Antal, Bánki Erik, Balla György, Tuzson Bence, Dr. Gulyás Gergely, Dr. Szűcs Lajos (Fidesz) képviselők) szóló törvényjavaslat elfogadása előreláthatólag megnyugtatóan fogja rendezni a Quaestor-kötvények tulajdonosainak kártalanítását. (A törvényjavaslatot ma elfogadta a Parlament – a szerk). Ahogy a törvényjavaslat címe és tartalma is rámutat, ez a “Lex Quaestor” dedikáltan csak ezen kötvények tulajdonosait hívatott kártalanítani.

Sajnos a három megbukott brókercég közül ez a probléma nem kizárólag csak a Quaestor-károsultakat érinti, ugyanis a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosi körébe tartozó HUNGÁRIA Gold Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. és HUNGÁRIA Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott kötvények tulajdonosai tökéletesen hasonló helyzetben vannak!

A HUNGÁRIA Gold Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. által kibocsátott HUNG150321-kötvény (HU0000354428, lejárt: 2015.03.21-én), a HUNG150423-kötvény (HU0000354550, lejár 2015.04.23-án), a HUNG150519-kötvény (HU0000354709, lejár 2015.05.19-én), illetve a HUNGÁRIA Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott HUNGIH150729-kötvény (HU0000355250, lejár 2015.07.29-én) és a HUNGIH170806-kötvény (HU0000355268, lejár 2017.08.06-án) teljes állománya kb. 5-6 mrd forint.

A fenti kötvényekből az első már lejárt, annak kifizetése nem történt meg! A cégek tulajdonosai előzetes letartóztatásban vannak, akik a kötvénykibocsátásokból befolyt vagyon sorsáról és helyéről nem
hajlandóak nyilatkozni, – szemben a Quaestor Financial Hrurira Kft-vel – nem jelentettek csődöt, felszámolási eljárást ellenük (a Csődtörvény szabályozása miatt) a mai napig még nem lehetett indítani – ez patthelyzet!

Jól látszik, hogy tökéletes párhuzam vonható a Hungária-cégcsoport, valamint a Quaestor-cégcsoport által kibocsátott, valós kötvények között:
– a cégek méretéhez képest feltűnően nagy kötvénykibocsátás,
– az állampapír-hozamoknál magasabb hozamígéret,
– kötvénytartozás nem teljesítése, sőt
– nagyon valószínű, hogy ezeket a pénzeket (is) egyszerűen ellopták!!!

Ezek mentén kérjük Önöket, hogy ne zárják ki a Hungária-kötvényeseket a kártalanításból!!! Igaz, hogy “csak” 5-6 mrd-os tételről van szó, de ezen kötvények tulajdonosai (kisbefektető magánszemélyek, fennmaradásukért küzdő cégek, kellemetlen helyzetbe kerülő önkormányzatok) nem másodrendű állampolgárok, semmivel sem érnek kevesebbet, mint a most reménykedő Quaestorosok, ezért nem érheti őket negatív diszkrimináció!!!
Kérjük bölcs belátásukat és felelősségérzetüket, hogy ne záródjon előttük be a kártalanítás kapuja!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy e levél tartalmát a sajtó képviselői is meg fogják kapni, illetve negatív forgatókönyv esetén jogi útra tereljük az ügyet – legyen szó akár a magyar bíróságról, akár Hágáról, vagy Strasbourgról!

A pozitív kimenetben bízva üdvözli Önöket:

A Hungária-kötvényesek”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik