Pénzügy

Ha elszáll az olajár, az se tesz be az inflációnak

olajkut(430x286).jpg (olajkút)
olajkut(430x286).jpg (olajkút)

Túl van a mélyponton a nyersolaj ára, de elemzők szerint még akkor sem lenne gond, ha 100 dollárra kúszna fel ismét hordónként. Az MNB által megadott célszám még akkor sem lenne veszélyben.

Londoni pénzügyi elemzők szerint bőséges további monetáris enyhítési mozgástere van a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), mivel az infláció valószínűleg 100 dolláros olajár esetén sem haladná meg az MNB célsávját.

Túl van a mélyponton az olajár

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a magyarországi inflációs kilátásokról összeállított hétfői előrejelzésükben – a konszenzust meghaladó legutóbbi két inflációs adat, valamint a mélyponton túllendülni látszó olajárak miatt – megemelték a magyar inflációra adott prognózisukat, de az eddig valószínűsített mínusz 0,6 százalék helyett így is csak mínusz 0,2 százalékos idei átlagos inflációt várnak Magyarországon.

A ház elemzői a jövő évi átlagos inflációra szóló becslésüket 1,4 százalékról 1,9 százalékra emelték.

A magyar inflációs célszámot nem veszélyezteti

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezek az új előrejelzések is elmaradnak az MNB várakozásaitól, mivel a Bank of America-Merrill Lynch londoni árupiaci stratégái az idén és jövőre is 58 dolláros átlagos hordónkénti nyersolajárral számolnak, ami a magyar jegybank által érvényben tartott előrejelzésnél szintén alacsonyabb.

A ház elemzőinek modellszámításai azt mutatják, hogy a magyarországi infláció akkor is “kényelmesen” az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül maradna, ha a hordónkénti olajár 100 dollárra emelkedne 2016-ban. Ha pedig a nyersolaj világpiaci ára 80 dollárig emelkedik a jövő év végéig, az éves magyar infláció a 3 százalékos központi célszintet sem érné el a következő 18 hónapban a Bank of America-Merrill Lynch forgatókönyv-szimulációi szerint.

Még belefér kamatcsökkentés is

A ház ezt az inflációs környezetet figyelembe véve azt jósolja, hogy – hacsak a globális kockázati feltételek nem romlanak számottevően – az MNB áprilisban és májusban is egyenként 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, utána óvatosabb, lépésenként 0,10 százalékpontos enyhítési ütemre vált.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői hétfői prognózisukban megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB az idei év végére valószínűleg egészen 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,95 százalékról.
Ez az eddigi legagresszívabb MNB-kamatcsökkentési prognózis a londoni elemzői közösségben, a szélesebb körű citybeli konszenzus ugyanis 1,40-1,50 százalék között valószínűsíti a magyar jegybank márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusának alapkamat-végpontját.

Javított prognózisok

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított, szintén hétfőn ismertetett új előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak, bár jövőre 2,5 százalékra lassuló növekedéssel számolnak a várhatóan gyengülő beruházási tevékenység miatt.

Ezek javított prognózisok: a ház 2015-re eddig 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tartott érvényben a magyar gazdaságra.

A Morgan Stanley londoni elemzői indoklásukban kiemelték, hogy a cég szintén javította az euróövezetre – a közép- és kelet-európai gazdaságok elsőszámú exportpiacára – adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.

1,5 százaléknál állhat meg az alapkamat

A ház ebben a növekedési környezetben – figyelembe véve az inflációs kilátásokat és magyar gazdaság javuló külső kockázati mérőszámait is – három további, egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot valószínűsít.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB az 1,50 százalékos alapkamat elérése után várhatóan szünetet tart, és átértékeli monetáris alapállását, 2016 második felében pedig kamatemelésbe kezdhet, bár az esélyek inkább a monetáris szigorítás ennél későbbi kezdete felé hajlanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik