Pénzügy

Lombard-botrány – megdöbbentő részletek

lombard kézizálog (lombard kézizálog)
lombard kézizálog (lombard kézizálog)

A nagy kérdés az, hogy hogyan verhettek át egyszerre nyolc hitelintézetet.

A Quaestor- és a Lombard-ügyben a legnagyobb különbség az összegen kívül abban áll, hogy utóbbiban nem naiv magánbefektetők, hanem naiv bankok a károsultak – írja a Portfolio.hu abban a cikkében, amelyben a napvilágra került legújabb pénzügyi csalás hátterét próbálja felfejteni.

Így tüntethették el a milliárdokat

A Lombard Kft. és a körülötte felépülő csoport mintegy 4 milliárd forint értékben nem tud elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal. Ennek oka pedig az lehet, hogy azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak.

A nagy kérdés az, hogy tudtak megvezetni 8 hitelintézetet, 8 olyan elméletileg profi játékost, akiket elvileg nem szabadna tudnia átverni egy hitelfelvevőnek. Mert elvileg a bankok egy ilyen hitelnél alaposan bebiztosítják magukat – jegyzi meg a lap.

Arról lehetett szó, hogy a felvett hitelek fedezeteként szolgáló zálogtárgyak valós értéke látványosan elmaradt attól az értéktől, amelyet a bankoknál nyilvántartottak.

A lap szerint úgy verhették át a bankokat a fedezettel, hogy valószínűleg az óvadéki tárolás és az igazolások körül volt valami mutyi.

A cikk végén azt is felfedik, feltehetőleg melyik lehetett az a 8 bank, akiket megvezetett a Lombard. Ha kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik