Pénzügy

Csökkent a rezsi, nőtt az élelmiszerek ára

élelmiszer, vásárlás (élelmiszer, vásárlás)
élelmiszer, vásárlás (élelmiszer, vásárlás)

A fogyasztói árak a februári 1 százalékos csökkenés után márciusban kisebb ütemben, de szintén mérséklődtek: átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

2015. első negyedévében a fogyasztói árak átlagosan 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak mint az előző év azonos időszakában. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy jelentősebb mértékben a háztartási energia és az üzemanyagok ára csökkent éves összehasonlításban, ugyanakkor egy hónap alatt 5,4 százalékkal drágultak az üzemanyagok, és az élelmiszerek ára is emelkedett februárhoz képest, elsősorban az idényáras élelmiszerek drágulása miatt.

Az elemzők erre számítanak

A várakozásoknál ugyan kisebb mértékben csökkentek a fogyasztói árak márciusban, de a szakértők szerint a nyár végéig még fennmaradhat a negatív infláció, a jegybank pedig tovább csökkentheti az alapkamatot.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: elsősorban az üzemanyagok drágulása miatt lassult a fogyasztói árak mérséklődési üteme márciusban. Várakozása szerint a nyár végéig továbbra is negatív tartományban lehet az infláció, amely várhatóan augusztusban fordul át emelkedésbe. A szakember decemberben már 2 százalék fölötti az év/éves mutatóra számít, az éves átlagos inflációt pedig 0,1 százalékra várja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokat értékelve kiemelte, hogy a maginfláció 1 százalék maradt, ami továbbra is tükrözi az inflációs nyomás hiányát. A szakértő szerint augusztusig folytatódhat a defláció, azonban ennek mértéke fokozatosan enyhülhet. Mivel az infláció az inflációs célkitűzést feltehetően nem éri el belátható időn belül, így a jegybank tovább csökkentheti, majd a jövő év végéig alacsony szinten tarthatja az alapkamatot – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik