Pénzügy

Milliárdokat küldtek haza a kivándorolt magyarok

hazautalás (hazautalás)
hazautalás (hazautalás)

Minden évben egyre nagyobb összeggel támogatják az itthon maradottakat a külföldre szegődött hazai dolgozók. Tavaly már 126 milliárd forintnál tartottak.

Évekkel ezelőtt, 2008-ban még mindössze 10,391 milliárd forintnyit utaltak haza a külföldre vándorolt magyarok, 2009-ben viszont már majdnem ennek az ötszörösét (49,145 milliárd forintot) – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Profession.hu-nak eljuttatott adataiból.

2010-re ez az összeg további több mint 509 millió forinttal nőtt. 2011-ben összesen 72,079 milliárdot, 2012-ban 96,212 milliárd forintot, 2013-ban pedig már 121,603 milliárd forintot kaptak kintről az itthon maradottak.

2014 első negyedévében 30,5 milliárd forint érkezett Magyarországra, és a következő negyedévekben is egyre csak nőtt az összeg, így végül a tavalyi év egészében összesen 126,810 milliárd forint érkezett.

Segítenek az otthon maradtaknak

Sok olyan külföldön dolgozó magyar van, aki a fizetése egy részét rendszeresen hazautalja: egyesek saját maguk küldik, mások esetében viszont a munkáltató juttatja el a pénzt az otthon maradottaknak – írja L. Rédei Mária, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense aStatisztikai Szemlében.

Pontos statisztika elkészítése azonban nem lehetséges, ugyanis rendkívül sok az eseti utalás. Az összeg becslését a tanulmány szerint az is nehezíti, hogy a már véglegesen kivándoroltak is küldhetnek kisebb-nagyobb összegeket.

A szakértő szerint ha a migrációt képes irányítani egy ország, és nem “egyirányú utcaként” működik, a fogadó államnál növelhető a haszon, a küldőnél pedig mérsékelhető a veszteség. Vagyis a hazaküldött pénzekből a külföldön dolgozók támogatják a családtagjaikat, emellett fizetik a hiteleket.

Ha bővebben is kíváncsi, katt ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik