Pénzügy

Győr: nem hazudtunk a kötvényekről, megvan a város 1 milliárdja

Nem állított valótlant a győri önkormányzat azzal, hogy a városnak nincs vállalati kötvénye egyetlen brókercégnél sem. Tegnapi sajtóhírek szerint viszont nem állítottak igazat a Keler-igazolással kapcsolatban.

Domanyik Eszter, a város kommunikációs vezetője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a város gazdálkodása stabil, amit a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (Keler) hivatalos rendszeréből származó, március 11-én kapott számlakivonat is alátámaszt. Ezt a dokumentumot csütörtökön e-mailben, pénteken pedig faxon megerősítette a Keler, miután felhatalmazást kapott a tájékoztatásra a Quaestor felügyelőbiztosától. A megkapott számlakivonatot pénteken a sajtó munkatársainak is megmutatták.

A győri önkormányzat idén január 16-án vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben.
Domanyik Eszter hangsúlyozta: az önkormányzat kizárólag állampapírba fekteti átmenetileg szabad pénzét, amelyet jelen esetben nem az önkormányzat számlavezető pénzintézeténél, az OTP Banknál vezetett számlán kötött le.

Csak 3 ezer forint!

Lipovits Szilárd, a város jegyzője elmondta, hogy zárt eljárás keretében több pénzintézettől kértek ajánlatot, a legjobb hozamot a Quaestor ajánlotta. A vételáron felül a Quaestor díja 3 ezer forint volt.

A jegyző hangsúlyozta: életszerű döntést hoztak, amikor a Quaestor által javasolt legjobb ajánlatot fogadták el, hiszen az önkormányzatnak éppen úgy nem volt oka kételkedni a Quaestor stabilitásában és megbízhatóságában, mint ahogy több önkormányzatnak, állami szervnek vagy magánembereknek. A mintegy egymilliárd forint értékű államkötvény mindenképpen az önkormányzat rendelkezésére fog állni – jelentette ki a jegyző.

Csörgits Lajos aljegyző hozzátette, hogy a megyeszékhely pénzügyi stabilitását, gazdálkodását egyáltalán nem fenyegeti veszély, mert olyan szabad pénzeszközből vásároltak államkötvényt, amely nélkül is minden kötelező és önként vállalt feladatát el tudja látni a város.

Csütörtökön mi is megírtuk a sajtóértesülést, miszerint a Keler tájékoztatása szerint nem igaz Domanyik Eszter szerda esti közleménye arról, hogy március 11-én hivatalosan visszaigazolták: az egymilliárd forintnyi államkötvény a győri önkormányzat tulajdonában van. Akkor azt mondták: a “Keler Zrt.-nek nincs jogosítványa ilyen igazolás kiadására és nem is lát rá a brókercégek ügyfeleinek számláira”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik