Pénzügy

Elszámolás: az MNB vizsgál, nem auditál

MNB (MNB)
MNB (MNB)

A jegybank a legnagyobb ügyfélkörű pénzügyi intézményeknél előzetesen vizsgálja az elszámolások számítási módszertanát, és hogy a számítási alapelvek megfelelnek-e a jogszabályoknak.

Mai hír ez is:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét közleményben tudatta, hogy rajta tartja az elszámolást végző pénzintézeteken a szemét. Hangsúlyozzák, hogy számos pénzügyi intézménynél már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte, s ellenőrzi. A jegybank így már az elszámolások lebonyolítását megelőzően vizsgálja, hogy a piaci szereplők az MNB vonatkozó rendelete módszertanának megfelelően alakították-e ki az elszámolási alapelveket, s a számítási algoritmusokat.

Az esetenkénti (a jogszabályoknak ellentmondó) módszertani eltéréseket a jegybank haladéktalanul korrigáltatja az intézményekkel – emelik ki. 

Csak vizsgálnak, nem auditálnak

Fontos azonban megjegyezni szerintük, hogy az MNB előzetes módszertani vizsgálata nem jelenti a felügyelt intézmények elszámolási módszertanának engedélyezését, auditálását. Ez kvázi egyfajta hárításnak is felfogható arra az esetre, ha valami mégsem lenne gömbölyű. 

Az előzetes vizsgálat a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező hitelintézeteknél, a jelentős aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedő részét lefedő szerződés-típusok esetében már lezárult, s megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelően ültették át az elszámolási képletet. Az előzetes módszertani vizsgálat eddig kilenc nagy banknál végezték el egyébként (AXA, Budapest, CIB, Erste, FHB, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen).

Még jövő év végégig vizsgálódnak

Az elszámolás jelentőségére tekintettel az MNB valamennyi érintett pénzügyi intézménynél 2016 első negyedévéig tartó átfogó, a folyamat teljes egészére kiterjedő témavizsgálatot is folytat. Ennek során folyamatosan figyelemmel kíséri a feladatok jogszerű végrehajtását, többek között a fogyasztói követelés kiszámításának módszerét is. A számítási metódust a fogyasztóknak szóló értesítő levelek kiküldését megelőzően és azt követően is ellenőrizheti az MNB.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, illetve a további intézményekre kiterjedően folytatja előzetes módszertani vizsgálatát is. Hiányosság esetén azonnali intézkedéseket tesz a jogszabálysértés megszüntetése érdekében, szükség esetén pedig kötelezi a pénzügyi intézményt a számítások ismételt elvégzésére és a fogyasztók újbóli értesítésére – jelentik ki a közleményben. 

Nem tudjuk, mindennek köze van-e ahhoz, amit ma reggel a Magyar Nemzet írt, vagyis hogy egyes hitelnyújtók kibúvót keresnek az elszámolás alól. Mindenesetre megkérdeztük az MNB-t, mit szólnak ehhez. Válaszukat várjuk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik