Pénzügy

Családtámogatás: az élettársak juttatása nem sürgős a kormánynak

élettárs, házastárs, házaspár (élettárs, házastárs, házaspár)
élettárs, házastárs, házaspár (élettárs, házastárs, házaspár)

Bár számos ügyben rapid gyorsasággal hozott változtatásokat a kétharmad, úgy tűnik, ha az élettársakat az Alkotmánybíróság 2014-es határozata szerint is megillető családtámogatásról van szó, akkor ez a téma várhat. Legalábbis ezt jelzi, hogy csak jövőre illeti meg majd ugyanaz a jog őket, mint most a házasokat.

Mint beszámoltunk róla, Angyal József okleveles adószakértő szerint a NAV által közzétett 1453-as (vagyis a tavalyi évre vonatkozó, idén kitöltendő) személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatója az 50. oldalon a 3. bekezdésben szereplő szöveg indoklásában hibás. És nem mellesleg az Alkotmánybíróság 2014-es döntése szerint Alaptörvény-ellenes is. Az adószakértő szerint ha a három gyermeket nevelő élettársak a kitöltési útmutató szerint járnak el, 828 ezer forinttal rövidítik meg a pénztárcájukat.

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis élettársaknál a nem közös gyermek nem vehető figyelembe a családi pótléknál (és emiatt a családi adókedvezménynél sem) eltartottként, házastársaknál viszont igen. Ha pedig nem vehető figyelembe, akkor kisebb a családi pótlék és kisebb a családi adókedvezmény is. Vagyis diszkriminálják az élettársakat. Márpedig az Alkotmánybíróság döntése szerint ez alkotmányellenes. Megkérdeztük a NAV-ot, szerintük igaza van-e Angyal Józsefnek, valóban alkotmányellenes-e a kitöltési útmutató. Erre a kérdésünkre ugyan nem reagáltak, de válaszukból kiderül, miért nem változott az ominózus ponton a dokumentum.

Minden OK, a hatályos jogszabályoknak megfelel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal leszögezte: az általuk összeállított személyijövedelemadó-bevallás, valamint a kitöltési útmutató teljes körűen megfelel a hatályos jogszabályoknak. A kutya tehát itt van elásva.

Azt elismerték, hogy Alkotmánybíróság a 14/2014. számú határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a családok támogatásáról szóló törvény családi pótlékról szóló szabályaiban nem alakította ki annak a lehetőségét, hogy a közös háztartásban együtt nevelt gyermekek után azonos mértékű családi pótlék járjon akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek egymással.

Azonban azt is hozzátették: az Országgyűlés ezért 2016. január 1-jei hatállyal módosította a családok támogatásáról szóló törvényt. Vagyis nem volt sürgős az AB-döntés évében a koreekciós, sőt, még az idei évre is maradt az alkotmánysértő megkülönböztetés.

Majd 2016-tól

Jövőre viszont az a szülővel együtt élő élettárs is jogosulttá válik majd a nevelési ellátásra, aki az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja. Ebből következően az említett feltételeknek megfelelő élettárs 2016. január 1-jétől jogosult lesz év közben a három eltartottra megállapított összeg alkalmazásával érvényesíteni a családi kedvezményt – tájékoztatott a NAV.

Ennek oka, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti családi kedvezmény szabályainak alkalmazása során a családok támogatásáról szóló törvénynek a családi pótlékra vonatkozó szabályaira kell figyelemmel lenni. S mivel a módosított rendelkezés majd 2016. január 1-jével lép hatályba, így a 2014-re vonatkozó 1453-as bevallás kitöltési útmutatójában sem szerepelhet a hatályos törvényi előírásokat felülíró magyarázat.

A NAV még annyit hozzátett: az alkotmánybírósági döntés jogszabályalkotásra kötelezte az Országgyűlést, vagyis nem írta felül sem a családtámogatási, sem pedig az szja-törvény vonatkozó részeit. Mi pedig hozzátesszük: a kormánynak, a döntéshozóknak ezek szerint nem volt sürgős az alkotmányt sértő probléma rendezése. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik